Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Εύοσμος: Συγκλονίζει ο χαμός του 15χρονου Νίκου


Ήταν μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής (22/4), περίπου 12:30, όταν σε ένα διαμέρισμα της πολυκατοικίας της οδού Ακρίτα 53, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης λάμβανε χώρα ένα απροσχεδίαστο, αλλά τραγικό έγκλημα. Ο Νίκος, μαθητής Γ' Γυμνασίου, έπεφτε νεκρός από την σφαίρα κυνηγετικής καραμπίνας του πατέρα του -επίσης 15χρονου- κολλητού του, με τον οποίον γνωριζόταν από το Δημοτικό (ήταν συμμαθητές). Να σημειωθεί ότι ο 56χρονος πατέρας του θύτη είχε άδεια για την κατοχή των δύο όπλων, η οποία, βέβαια, αφορούσε αποκλειστικά το κυνήγι. 

Η μοιραία συνάντηση

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, όπως τις κατέγραψαν δημοσιογράφοι του «Πρώτου Θέματος», οι δύο φίλοι βρίσκονταν αρκετά τακτικά, καθώς όχι μόνο ήταν καλοί φίλοι, αλλά έμεναν και σε κοντινά σπίτια. 

Από το ρεπορτάζ του thestival.gr, φαίνεται ότι στην τελευταία τους συνάντηση, αυτή της Μεγάλης Παρασκευής, ο 15χρονος που πυροβόλησε, πρότεινε στον -πλέον, αδικοχαμένο- Νίκο να του δείξει τα όπλα του πατέρα του. Οι δύο τους βρέθηκαν στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού, όπου υπήρχαν δύο καραμπίνες, και τότε ο πρώτος αναφερθείς προέβη στη δοκιμή της μίας καραμπίνας. Εκπυρσοκρότησε, αλλά η σφαίρα πέτυχε το κεφάλι του άτυχου φίλου του, προκαλώντας του ακαριαίο θάνατο, σύμφωνα με το thessnews.gr.

Προανάκριση, κατά την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλαβε να διενεργήσει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ενώ στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. 

Να σημειωθεί ότι η κηδεία του θύματος, έγινε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Εύοσμο, σήμερα Κυριακή του Πάσχα (24/4).

Ο πυροβολισμός, σαν κεραυνός εν αιθρία για την γειτονιά!

Οι περίοικοι είδαν γύρω στη 1 το μεσημέρι περιπολικά της Αστυνομίας και τα ασθενοφόρα να καταφτάνουν στο σπίτι της οδού Ακρίτα, στον Εύοσμο, και δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι έχει συμβεί.


Στην αρχή, δεν γνώριζαν πως τα τραύματα του νεαρού Νίκου προέκυψαν από πυροβολισμό καθώς ο φίλος του ανέφερε ότι έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Τη στιγμή του δυστυχήματος αμφότεροι οι γονείς του θύτη, ήταν στη δουλειά και έμαθαν για το περιστατικό από τους γείτονες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το αδικοχαμένο παιδί έφερε τραύμα στο πάνω μέρος του κεφαλιoύ του και μεταφερόταν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί έδωσαν μάχη επί μιάμιση ώρα να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Η σύλληψη πατέρα και γιου - Οι καταθέσεις τους

Στο σημείο της τραγωδίας έφτασε άμεσα η ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της οποίας συνέλαβαν και τον 15χρονο και τον πατέρα του, ο οποίος κατηγορήθηκε για πλημμελή φύλαξη του όπλου. Αμφότεροι θα οδηγούνταν, πλέον, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (23/4).

Πανικοβλημένος κατά την πρώτη κατάθεση του στις ανακριτικές αρχές, ο θύτης φέρεται να κατέθεσε ότι ο φίλος του τραυματίστηκε ύστερα από πτώση, αλλά σύντομα η εκδοχή αυτή αποδείχθηκε ως αναληθής, οπότε ανασκεύασε περιγράφοντας τι είχε προηγηθεί στο διαμέρισμα. Από την πλευρά του, ο πατέρας του -που εκείνη την ώρα απουσίαζε από το σπίτι- φέρεται να παραδέχθηκε στους αστυνομικούς πως ήταν λάθος που άφησε εκτεθειμένες τις καραμπίνες, λέγοντας ότι σκόπευε το επόμενο διάστημα να τις μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών - Απόφαση της έδρας και αντιδράσεις

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα απέφυγαν τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων. Κατόπιν μελέτης της δικογραφίας, η εισαγγελέας αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που παρήγγειλε, προς το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η δικογραφία θα επιστρέψει στην Εισαγγελία για να αποφασιστεί η ποινική μεταχείριση πατέρα και υιού.


Σε κατάσταση σοκ, ως ευνοήτως, η μητέρα του άτυχου Νίκου δήλωσε στο protothema.gr πως δεν γνωρίζει τίποτα για το πώς εκπυρσοκρότησε η καραμπίνα που κρατούσε στα χέρια του ο φίλος του 15χρονου και περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα από την έρευνα της Αστυνομίας. «Δεν ξέρω τίποτα. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Γίνεται προανάκριση και περιμένω να μάθω και εγώ τι συνέβη. Αφήστε μας, ζούμε μια τραγωδία», λέει τρέμοντας η μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού.

Από την άλλη, ο πατέρας του άτυχου παιδιού, αλλά κυρίως η γιαγιά του, επιρρίπτουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον πατέρα του θύτη, για το γεγονός ότι άφησε εκτεθειμένα τα κυνηγετικά όπλα, χωρίς να παραμερίζουν όμως την ευθύνη του γιου, και ζητούν δικαίωση της μνήμης του παιδιού τους. 

Σκέψεις για την μέλλουσα ποινή...

Τόσο οι γείτονες, όσο και οι δύο οικογένειες (θύτη και θύματος) δεν εννόησαν ότι ήταν προμελετημένος ο πυροβολισμός. Είναι απορίας άξιον, όμως, το τι κινητοποίησε το ενδιαφέρον των δύο νέων, ιδιαίτερα του -εξ αμελείας, με τα ως σήμερα γνωστά στοιχεία- εκτελεστή, για να δουν τα όπλα που υπήρχαν στο σπίτι. Και ακόμα πιο σημαντικό, γιατί τα άφησε εκτεθειμένα ο πατέρας του και δεν είχε προνοήσει να βρει κάποιον απομακρυσμένο χώρο για αυτά.

Αυτά ως προς τα ερωτήματα. Σχετικά με την ποινή που θα απονεμηθεί σε πατέρα και γιο, ας αντιληφθούμε ότι όποια κι αν είναι, το παιδί δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω. Αλλά δεν μιλάμε για σκόπιμο έγκλημα, άρα τι θα ήταν δίκαιο; 

Μία ποινή μη εφέσιμη, για λίγα χρόνια, ή μία ποινή με αναστολή, που θα έχει ωστόσο αποτρεπτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα αποτρέπει την χρήση του όπλου εκτός των νομίμων ορίων; Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη, επειδή υπάρχει ένα νεκρό παιδί, από την άλλη ο «δικηγόρος του διαβόλου» θα ισχυριζόταν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, δηλαδή φόνου εξ αμελείας, αξίζει ένα παράθυρο έμπρακτης μεταμέλειας για αυτούς τους ανθρώπους.

(η φωτογραφία στην αρχή, είναι από το εξωτερικό της πολυκατοικίας της οδού Ακρίτα 53, στον Εύοσμο. Πηγή: newsbomb.gr)

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Λογική εξήγηση για την παρακολούθηση Κουκάκη; Υπό κατασκευή...


Αν και η υπόθεση αφορά χρονικά διαστήματα μέσα στο 2020 και το 2021, έγινε γνωστή μόλις την περασμένη Παρασκευή (15/4) η παρακολούθηση του οικονομικού συντάκτη του CNN Greece και συντάκτη διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, όπως το CNBC και το Al Jazeera, Θανάση Κουκάκη, ενώ σήμερα Δευτέρα (18/4) η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε έρευνα για αναζήτηση προσώπων που κατέγραφαν παράνομα τις συνομιλίες του δημοσιογράφου. 

Για όσους δεν τον γνωρίζουν...

Ο εν λόγω δημοσιογράφος εργάζεται για τουλάχιστον 22 χρόνια, με ειδίκευση στον τομέα του οικονομικού και τραπεζικού ρεπορτάζ, σε εφημερίδες όπως η «Εστία», το «Βήμα» και τα «Νέα», ενώ έχει διατελέσει προϊστάμενος του οικονομικού ρεπορτάζ στο in.gr. Έχει καλύψει επί μακρόν τις συνεδριάσεις του Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής συνόδους της Παγκόσμιας Οικονομικής Τράπεζας και του ΔΝΤ στην επίσημη έδρα τους (Ουάσινγκτον).

Οι υποθέσεις που τον έβαλαν... στο στόχαστρο της ΕΥΠ

Και αφού μιλήσαμε στην αρχή για παρακολούθηση του Κουκάκη, ας δούμε τι μπορεί να έπραξε, που να κρίθηκε «λόγος Υψίστης Εθνικής Ασφαλείας» για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ικανός ώστε να διαταχθεί ιχνηλάτηση των ηλεκτρονικών επαφών και αρχείων του. 

Από τον Νοέμβριο του 2019 ως τον Φεβρουάριο του 2020, παρουσίασε μέσω της ιστοσελίδας insidestory.gr, αλλά και μέσω των «Financial Times» το σκάνδαλο της μεταβίβασης προσωπικών δανείων του ιδρυτή και τότε διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, στην εταιρεία Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη - κοινώς, μιλάμε για  «ξέπλυμα» δανείων που ζημίωσαν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ίδια την τράπεζα, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, που από το 2009 έχει στηρίξει ανακεφαλαιοποίησεις της Τ.Π., ύψους 16 δις ευρώ.

Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2019 δημοσίευσε στους Financial Times σειρά από ρεπορτάζ για το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα, με συνέπεια την πιο χαλαρή αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος.

Μία σύντομη αναδρομή στις (παράνομες) παρακολουθήσεις

Ήδη από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, ξένισε πολλούς η επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέοντα για την θέση του διευθυντή της ΕΥΠ, καθώς δεν πληρούσε αντικειμενικά τις προϋποθέσεις. Σχεδόν αμέσως, στις 10 Ιουλίου του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε την υπηρεσία υπό τον έλεγχο του, συνεπώς έκτοτε αυτός είναι ο θεσμικά υπεύθυνος της ΕΥΠ. 

Σύμφωνα με έγγραφα που μελέτησαν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Νικόλας Λεοντόπουλος και Θοδωρής Χονδρογιάννος, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Στις 13 Ιουλίου η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3580/2020, ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεύτερο δίμηνο των παρακολουθήσεων.

Γιατί σταμάτησαν προσωρινά οι παρακολουθήσεις; 12 Αυγούστου του 2020, ο Θανάσης Κουκάκης, μέσω καταγγελίας του στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ζητούσε να μάθει αν και γιατί παρακολουθούνται οι συνομιλίες του από τρεις αριθμούς: από δύο κινητά και ένα σταθερό που χρησιμοποιούσε. Λόγος της καταγγελίας είναι η αίσθηση του δημοσιογράφου ότι υπήρχε πρόβλημα στην λειτουργία του σταθερού τηλεφώνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πηγές του. Περί τον Μάρτιο του 2021 επιβεβαιώθηκε από την ΑΔΑΕ η άρση -εκ μέρους της ΕΥΠ- του απορρήτου ενός εκ των τριών αριθμών. 

Επίσης, το καλοκαίρι του 2021, μήνες μετά την δημοσίευση του σκανδάλου Σάλλα - Λογοθέτη, το βασικό κινητό του Θανάση Κουκάκη, φαίνεται ότι «μολύνθηκε» με το λογισμικό Predator, που έθετε σε κίνδυνο την προστασία όχι μόνο των συνομιλιών του δημοσιογράφου, αλλά και όλων των αρχείων που διέθετε στο κινητό του! 


Η διαφαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης 

Στις 31 Μαρτίου 2021, δηλαδή μόλις 20 μέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ για το απόρρητο επικοινωνιών του Κουκάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο νόμος και απαγορεύεται πλέον στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει στην γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων στον πολίτη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και άρα καλύπτει τις υποκλοπές εις βάρος του Θ. Κουκάκη. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί νομικές αντιδράσεις, αφού στις 7 Απριλίου 2021 ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και άλλα δύο μέλη της Αρχής δημοσιεύουν άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία αυτή παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Η Εισαγγελέας που εκδίδει τις διατάξεις άρσης του απορρήτου επικοινωνιών, είναι η Εισαγγελέας Εφετών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βασιλική Βλάχου. Ο εν λόγω θεσμός στεγάζεται στο κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη, συνεπώς οι αποφάσεις της καθορίζονται άμεσα από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και από τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Μπορούσε πλέον, βάσει της ρύθμισης της 31ης Μαρτίου 2021, να αρνηθεί στην ΑΔΑΕ το δικαίωμά της να ενημερώσει τον οποιοδήποτε παρακολουθούμενο.

Για να γίνουμε πιο σαφείς: Κάθε διάταξη της ΕΥΠ που αίρει το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρει ούτε το όνομα του θιγόμενου ούτε εξειδικεύει τους λόγους της άρσης του απορρήτου, παρά μόνο αναφέρεται στον αριθμό τηλεφώνου και επικαλείται γενικώς λόγους Εθνικής Ασφαλείας. Μόνο το 2021 εκδόθηκαν 13.751 τέτοιες άρσεις – με κάθε άρση να αντιστοιχεί πιθανότατα σε παραπάνω από ένα τηλέφωνο. 

Είναι προφανές, κατόπιν των παραπάνω, ότι την παρακολούθηση δεν έκανε από μόνος του κάποιος ιδιώτης, ούτε μπορεί να σταθεί η αναφορά στους λόγους ασφαλείας, με επαρκή τεκμηρίωση. Δεν είναι τυχαία τα γραφόμενα αυτά: προκύπτουν κατόπιν της απάντησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Documento» , Μηνά Κωνσταντίνου, σε ερώτηση για το θέμα Κουκάκη. 


Γιατί να κοστίζει η ελευθερία λόγου και σύνταξης ειδήσεων; 

Στην περίπτωση που μελετά σήμερα το Headhunter, στοχοποιήθηκε από φορείς υπαχθέντες στην Κυβέρνηση ένας δημοσιογράφος που κατέγραψε τεκμηριωμένα τις ζημιογόνες συναλλαγές ενός εκ των κορυφαίων (τότε) τραπεζιτών στην Ελλάδα, αλλά και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για μείωση των μέτρων έναντι του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. (Αν)ηθικο δίδαγμα: ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να στηλιτεύει την πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα συμφέροντα τους, και μάλιστα να το κάνει μη περιμένοντας συνέπειες.

(ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, έστω και αργά, παρενέβη η Δικαιοσύνη: τώρα απλώς οφείλει να τιμωρήσει τους συμμετέχοντες στην έκνομη καταγραφή των κινήσεων του Θανάση Κουκάκη. Δύσκολο ναι, είναι όμως ακατόρθωτο;) 

Αυτό, όμως, δεν αναγκάζει τους νέους στην Ελλάδα που θέλουν να ασχοληθούν με την δημοσιογραφία, να μεταναστεύσουν για να βρουν ένα περιβάλλον με περισσότερες ελευθερίες; Γιατί στο εξωτερικό υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά και πιο έμπρακτη υποστήριξη σε όσους δημοσιογράφους υποστούν λογοκρισία, απ'ό,τι στην χώρα μας, κακά τα ψέματα (και ο Νικόλας Λεοντόπουλος που αναφέραμε νωρίτερα, εργάζεται στο εξωτερικό, μετά την απόλυση του εξαιτίας «μη αρεστού» ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία το 2008, ενώ συμμετέχει ενεργά στο κίνημα υποστήριξης των δημοσιογράφων παγκοσμίως, το Reporters United). 

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν γίνεται στον 21ο αιώνα να καταγράφεται και να παρακολουθείται ολημερίς ένας δημοσιογράφος που, απλώς, κάνει τη δουλειά του: να επισημαίνει τα κακώς κείμενα της εξουσίας, όποια κι αν αυτή είναι. Γιατί αν δεν το αναλογιστούμε τώρα, θα είναι πλέον αργά στο μέλλον... 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Μπορεί να εξηγηθεί λογικά το έγκλημα στην Τήνο;


Η εικόνα του 90χρονου Αντώνη Παρασκευά, αφότου σκότωσε τον 52χρονο αγιογράφο και διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου, Σπύρο Μεταξά, στο νησί της Τήνου, έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και στην τοπική κοινωνία, καθώς και στο πανελλήνιο. Και τα αίτια μόνο φυσιολογικά δεν μοιάζουν, όσο απλοϊκά κι αν είναι... 

Το χρονικό ενός... προαποφασισμένου φόνου 

Ήταν μεσημέρι, την περασμένη Κυριακή (10/4), όταν το θύμα επέστρεφε στο σπίτι του μετά τον καθιερωμένο κυριακάτικο εκκλησιασμό. Αμέσως μετά βγήκε από το σπίτι του, κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Τήνου, για να πετάξει τα σκουπίδια. Στο διπλανό σπίτι, ο μετέπειτα δράστης είχε βγει στην αυλή και παραμόνευε. Ο άτυχος Σπύρος Μεταξάς, περπατά περίπου 10 -20 μέτρα και συναντά τον ιεροψάλτη όπου αρχίζουν να συζητούν, με τον Σπύρο Μεταξά να αναφέρεται στην πρόοδο του παιδιού του και του λέει πως πρέπει να συνεχίσει τα μαθήματα γιατί έχει ταλέντο. Αφήνει τη σακούλα με τα απορρίμματα στον κάδο και μαζί επιστρέφουν προς το σπίτι του αγιογράφου όπου βλέπουν τον 90χρονο να «καρφώνει» το εχθρικό του βλέμμα πάνω τους. 

Ο ιεροψάλτης παίρνει τη μηχανή του και φεύγει και ο 52χρονος μπαίνει στο αυτοκίνητο του. Τότε εμφανίζεται μπροστά του ο δράστης, κολλάει την κάννη του δίκανου στο παράθυρο και πυροβολεί δυο φορές. Οι σφαίρες βρίσκουν στο κεφάλι τον Σπύρο Μεταξά και ο θάνατος του είναι ακαριαίος. Πριν ακόμα προλάβει να κατέβει από το αυτοκίνητο, ο δράστης, που τον περίμενε με μία κυνηγετική καραμπίνα, τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Τι δηλώνουν οι γείτονες για τα αίτια του εγκλήματος 

Το «Πρώτο Θέμα» έφερε στο φως μαρτυρίες περιοίκων του ηλικιωμένου δράστη, σύμφωνα με τις οποίες αυτός φέρεται να τέλεσε την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση: είχε αποφασίσει, δηλαδή, να σκοτώσει τον 52χρονο Σπύρο Μεταξά. Αιτία, η μήνυση που του είχε κάνει ο αγιογράφος, καθώς οι δυο άνδρες είναι γείτονες και ο Αντώνης Παρασκευάς έκανε διαρκώς φασαρίες και να δημιουργούσε προβλήματα (σύμφωνα με τον δικηγόρο του -πλέον- θανόντος). 

Ο λόγος; Λέγεται πως οι δύο άνδρες είχαν διαφορές για ασήμαντες αφορμές, όπως τον ηλιακό θερμοσίφωνα του σπιτιού που διέμεναν. Δράστης και θύμα έμεναν στο ίδιο κτίριο. Ο ηλικιωμένος στο ισόγειο και το θύμα στον πρώτο όροφο. Κάποια στιγμή, όταν γίνονταν εργασίες στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι, ο 90χρονος είχε βγει έξω και δημιουργούσε φασαρίες. Να σημειωθεί πως το πάρκινγκ είναι δημόσιο.  Σε άλλη περίπτωση, ο συνταξιούχος είχε καταγγείλει τον αγιογράφο ότι δηλητηρίασε το πηγάδι του, ενώ σε μια άλλη περίπτωση είχε απευθυνθεί στην αστυνομία για παράνομη τοποθέτηση κεραίας στην ταράτσα της πολυκατοικίας. Και οι δύο μηνύσεις αρχειοθετήθηκαν, σύμφωνα με το thetoc.gr.


Επιπλέον μαρτυρίες αναφέρονται στο θράσος που επεδείκνυε ο θύτης, που ήταν τέτοιο, ώστε φερέται να έλεγε στους αστυνομικούς ότι εκείνοι ευθύνονται για το τραγικό αυτό αποτέλεσμα, γιατί σχημάτισαν δικογραφία μετά τη μήνυση που του είχε κάνει το θύμα! Παράλληλα με τις ύβρεις που εκτόξευε εναντίον τους, τις απειλές και τις φωνές, έλεγε χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο που μόλις πριν λίγα λεπτά είχε δολοφονήσει «Εγώ τον σκότωσα! Καλά του έκανα».

Άλλος μάρτυρας, που ήταν παρών στη σκηνή του εγκλήματος, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος αναφώνησε με ικανοποίηση, μετά και από την δεύτερη ριπή, «τον τελείωσα», ενώ όπως διαπιστώθηκε, μετά το φονικό, έβαλε στο όπλο άλλες δυο σφαίρες πιθανότατα για να συνεχίσει την φρικαλέα δράση του σε οποίον τολμούσε να τον πλησιάσει. Την καραμπίνα, σύμφωνα με πληροφορίες την είχε από το 2016 για να πηγαίνει κυνήγι.

Η οικογένεια που αφήνει πίσω του ο 52χρονος

Ο άτυχος άνδρας, προέρχεται από οικογένεια αγιογράφων και ήταν διευθυντής στη Σχολή Αγιογραφίας της Τήνου. Ο πατέρας του, επίσης αγιογράφος, είχε ανοίξει κατάστημα στο κέντρο του νησιού, το οποίο υπάρχει ακόμη. Σε αυτό είχαν εργαστεί στο παρελθόν και τα δύο του παιδιά, τα οποία είχαν σπουδάσει αγιογραφία. Ωστόσο, ο αδελφός του θύματος είχε πεθάνει πριν από λίγο καιρό από καρκίνο. Ήταν νυμφευμένος και είχε δύο παιδιά.

Ο κατηγορούμενος στην ανακρίτρια - Το σκεπτικό της ποινής 

Ο υπερήλικας απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας την Τρίτη (12/4) σε μια διαδικασία που είχε διάρκεια περίπου τρεις ώρες, ενώ κατά την προσέλευση του σε αυτήν, αποδοκιμάστηκε εντόνως από τους συγκεντρωμένους. Ο ίδιος, επικαλέστηκε το προχωρημένο της ηλικίας του, ισχυριζόμενος ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η γεροντική άνοια.


Παρά την ηλικία του και τις πιθανότητες περί μη φυλάκισης και εξέτισης της ποινής με κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο 90χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος με το σκεπτικό ότι τέλεσε ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και είναι επικίνδυνος για την κοινωνία να επαναλάβει κι άλλα εγκλήματα.

Επέστρεψε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης και τα επόμενα 24ωρα θα οδηγηθεί στις φυλακές με πιθανότερο ενδεχόμενο το Κατάστημα Κράτησης της Χίου.

Είναι λογικό να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα στις μέρες μας;

Κάποιος θα μπορούσε να υποδυθεί τον «δικηγόρο του διαβόλου» και να ισχυριστεί ότι ο εγκλεισμός του δράστη την περίοδο των καραντινών μπορεί να οδήγησε στην εμφάνιση των ψυχιατρικών προβλημάτων που επιβεβαιώνουν και οι γείτονες του. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, το άτομο οφείλει είτε να αποδέχεται την απομόνωση είτε να αναζητήσει λύση μέσω ειδικών ιατρών στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, τουλάχιστον για να μετριαστούν. 

Το να αντιπαρατίθεται κανείς με τους περιοίκους του, ιδίως όταν δεν φαίνεται να τον έχουν προκαλέσει, δεν είναι λύση, τουναντίον ανοίγει έναν κύκλο φόβου σε μια κοινωνία που έχει να σκέφτεται και άλλα ζητήματα, πιο σοβαρά για τους ανθρώπους της. Και φυσικά δεν είναι ούτε λογικό, ούτε αποδεκτό να συμβαίνουν και να τροφοδοτούνται εγκλήματα, πόσω μάλλον από αμελητέα αίτια. Οπότε κρίνουμε απολύτως δικαιολογημένο το εισαγγελικό πόρισμα που διατάσσει την προφυλάκιση του υπερήλικα, όσο βαρύ κι αν μοιάζει: δεν μπορεί να κινδυνεύει μία περιοχή από κάποιον που εγκληματεί, ανεξαρτήτως ηλικίας και αιτίας, και μάλιστα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

(η εικόνα προέρχεται από το iefimerida.gr)

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Γιώργος Καραϊβάζ: Τον θυμόμαστε όπως πρέπει; Ή μάλλον, τον θυμόμαστε πια;


Αντίπροχθες, 9 Απριλίου 2022, έκλεισε ένας χρόνος από την δολοφονία ενός εκ των κορυφαίων αστυνομικών συντακτών στην Ελλάδα, του Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι - λίγο μετά τη 13:00 - έξω από το σπίτι του, στην περιοχή του Λόφου Πανί, στον Άλιμο. 10 σφαίρες, εκ των οποίων η τελευταία απετέλεσε την χαριστική βολή... 

Μέσω του site που διηύθυνε μαζί με τον Μανώλη Ασαριώτη (αστυνομικό συντάκτη του ΑΝΤ1), του bloko.gr, αναδείκνυε υποθέσεις εγκλημάτων, και δη σχετιζομένων με τον υπόκοσμο, την "Ελληνική Μαφία", στης οποίας το στόχαστρο είχε τεθεί καιρό πριν εκτελεστεί.

Λίγη ώρα μετά το έγκλημα, η τότε τελούσα χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Αριστοτελία Πελώνη, διαβεβαίωνε ότι θα βρεθούν οι δράστες, ενώ μία μέρα μετά, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι συνεννοήθηκε με τον -τότε- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Έβγαιναν πολιτικοί, κόμματα και δημοσιογράφοι τότε να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, και δη στον γιο του, τον Δημήτρη. Αλλά μέχρι να κοπάσει η συζήτηση για την δολοφονία, γιατί μετά... 

Μόλις τον Οκτώβριο του 2021 η ΕΣΗΕΑ, ως συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, θυμήθηκε να ζητήσει ξανά διαλεύκανση της υπόθεσης, από τον σημερινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ωστόσο από τότε έχουν περάσει 6 μήνες!

Και είδαμε ότι οι περισσότεροι που τον θυμήθηκαν και τίμησαν τη μνήμη του στο τρισάγιο αντίπροχθες, ήταν από την τελευταία εκπομπή που εργαζόταν, από τις "Αλήθειες με τη Ζήνα" του Τ/Σ Star. Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Ένωσης, Γρηγόρης Λέων και ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης. Από τον ΑΝΤ1, τον τηλεοπτικό σταθμό που εργάστηκε για πολλά χρόνια ο εκλιπών, ένας από τους λίγους που τον θυμήθηκαν - και που αξίωσε ευθύνες, ήταν ο Γιώργος Παπαδάκης, μέσα από την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", την περασμένη Παρασκευή (8/4).

Ο φόβος του να μείνει ανεξιχνίαστο το έγκλημα, όπως ακριβώς συνέβη και τον Ιούλιο του 2010, στην δολοφονία του δημοσιογράφου, διαχειριστή του blog "troktiko" και αρχισυντάκτη των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, "Κίτρινος Τύπος" και "Ζούγκλα", του Σωκράτη Γκιόλια, είναι παραπάνω από εμφανής.

Είναι προφανές ότι αυτοί που σκότωσαν αμφοτέρους (Γκιόλια και Καραϊβάζ) είτε ενοχλούνταν οι ίδιοι από το ρεπορτάζ τους, είτε εξυπηρετούσαν συμφέροντα των ανθρώπων που το ρεπορτάζ των συντακτών αυτών "ενοχλούσε". Το θέμα παραμένει από το 2010 και μάς αγγίζει και σήμερα: ποιος καλύπτει τους δολοφόνους; Κι αν αυτοί είναι απλώς οι φυσικοί αυτουργοί, ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί;;

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ παραμένει (και μάλλον θα παραμείνει για καιρό) μια κηλίδα στην παραπαίουσα ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, για να μην πω... κηλίδα στην ίδια τη δημοκρατία. Έστω και αργά, αν όχι να βρεθεί ο φυσικός αυτουργός, πράγμα δυστυχώς απίθανο μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, να τιμωρηθούν αυτοί που τους επέτρεψαν να καλύψουν τα ίχνη τους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται - είτε στην Αστυνομία, είτε στην πολιτική ηγεσία. Υπάρχει θέληση για αυτό; Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

(το άρθρο μεταφέρεται εδώ, όπως γράφτηκε χθες στο Facebook του γράφοντος, Αποστόλη Λάλου και με κάποιες προσθήκες υλικού, και λόγω τεχνικών ζητημάτων δεν ήταν δυνατό να ανέβει χθες, Δευτέρα 11/4)

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Αγ. Παντελεήμονας: Τι ακριβώς συνέβαινε στο σπίτι - κολαστήριο


Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η περιπέτεια τριών παιδιών, ελληνικής καταγωγής, και του βιολογικού πατέρα τους, που ζούσαν σε ένα σπίτι (θα μας επιτρέψετε να το αποκαλούμε κολαστήριο) στην γωνία των οδών Αλκιβιάδου και Φερών -σύμφωνα με πληροφορίες του blog μας- στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα της Αθήνας και κοντά στον ομώνυμο ναό. Περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι την σύλληψη της 30χρονης μητέρας των παιδιών και του 54 ετών συντρόφου της, σήμερα (7/4) το πρωί. Πώς φτάσαμε, ωστόσο, στην σύλληψη; Και τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά και τον πατέρα; Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Οι συνθήκες ζωής παιδιών και πατέρα 

Τα τρία παιδιά, μεταξύ τριών και εννέα ετών βρέθηκαν να ζουν υπό συνθήκες "φρικτής παραμέλησης", όπως ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο twitter το Χαμόγελο του Παιδιού. «Ζούσαν με κατσαρίδες και ποντίκια και μάλλον έχουν πληγές από αυτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του. Οι γείτονες προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά αλλά και τον πατέρα τους, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα είπε ένοικος της πολυκατοικίας στο newsit.gr και την δημοσιογράφο Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα, "ερχόταν, έτρωγε ξύλο και έφευγε". Τα παιδιά φέρουν πληγές με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του Οργανισμού να τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστούν και τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι αναφορές στο "Χαμόγελο του Παιδιού" 

Όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, έχουν γίνει δύο αναφορές στον φορέα, εις βάρος της μητέρας των παιδιών και του εραστή της. «Είχαμε δεχτεί δυο τηλεφωνήματα από διαφορετικά άτομα της περιοχής που ανέφεραν τα όσα ζούσαν τα παιδιά. Εμείς φτιάξαμε μια αναφορά και την μεταβιβάσαμε τον Φεβρουάριο, η οποία περιλαμβάνει όλα όσα μας είχαν γίνει γνωστά μέχρι τότε. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με εντολή εισαγγελέα αρχικά στο αστυνομικό τμήμα κι από εκεί στο νοσοκομείο» συγκεκριμένα ανέφερε ο κύριος Γιαννόπουλος.

Τι δηλώνουν οι γείτονες - πώς δρούσαν μητέρα και εραστής


Ένας άνδρας, που φερέται να είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που διέμενε η συγκεκριμένη οικογένεια, σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον η εν λόγω γυναίκα συμπεριφερόταν στον πατέρα των παιδιών τους, καθώς και το πώς αυτή ενεπλεξε τα παιδιά της σε έναν βίο μεταξύ επαιτείας και βρωμιάς:

«Μένω στην πολυκατοικία και είχαμε διαπιστώσει πως η γυναίκα δεν πάει καλά. Ερχόταν ο νόμιμος σύζυγος, έτρωγε ξύλο, υπήρχε άλλος μέσα. Το δράμα με τα παιδιά συνεχιζόταν. Τα παιδιά έκλαιγαν, έτρωγαν ξύλο, όλη η πολυκατοικία το ήξερε και αυτή ούρλιαζε. Ακόμη και τα βράδια συνέχιζε στο ίδιο βιολί. Την περασμένη Τρίτη ήρθε ένα ζευγάρι κλαίγοντας, προσπαθώντας "να βρει τον διαχειριστή"...

Μου είπαν πως έκανε το λάθος και πήγε στην Παναγία τη Γρηγορούσα και έκανε τη ζητιάνα και έλεγε παραποιημένα πράγματα ότι τρώει ξύλο από τον άνδρα της, ότι δεν έχει οικογένεια, πατέρα, μάνα, αδέρφια και απέσπασε χρήματα από τον κόσμο που είχε εκκλησιαστεί. Στη συνέχεια ήρθαν να την βοηθήσουν με τρόφιμα και ρούχα και είδαν τα χάλια στα οποία ζούσαν τα παιδιά. Δεν μπορούσαμε και εμείς να φανταστούμε το δράμα αυτών των παιδιών. Το σπίτι ήταν γεμάτο κατσαρίδες. Κάναμε απολύμανση και η κατσαρίδα συνεχιζόταν και λέγαμε από που και γιατί. Τα παιδιά ήταν δαγκωμένα και μολυσμένα. Τα έβαζε και ζητιάνευαν».


Δηλώσεις όμως έκανε και μία άλλη γειτόνισσα της οικογένειας, η κυρία Άννα, που εστίασε στην στάση της μητέρας απέναντι στα παιδιά της αλλά και στην προσπάθειά της να αποφύγει την Αστυνομία: 

«Είναι επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη. Ξύλο και φωνές στα παιδιά ενώ τους φερόταν πολύ άσχημα. (...) Ήρθε η αστυνομία χθες (σ.σ. 6/4), είχαν γίνει πολλές καταγγελίες, καταθέσεις έδωσε ο κόσμος εδώ και ο γαμπρός μου και σήμερα το πρωί ευτυχώς ήρθε πάλι η αστυνομία, συνέλαβαν τη μάνα, της πήραν τα παιδιά και άκουσα πως θα τα πάρει ο πατέρας».

Τι μάς απασχολεί σε αυτή η υπόθεση; 

Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ρούλας Πισπιρίγκου, της αποκαλούμενης "Μήδειας της Πάτρας", το ότι μια γυναίκα γίνεται μαμά δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα αναθρέψει με αγάπη τα παιδιά της, ούτε ότι επιθυμεί να τα μεγαλώσει... 
Επίσης κάτι αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση γειτόνων από την στιγμή που αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβαινε στα παιδιά και τον πατέρα τους, ενώ και η Ελληνική Αστυνομία δεν σταμάτησε να αναζητά την 30χρονη μητέρα ακόμα κι όταν δεν την βρήκε, κατά την πρώτη έρευνα (6/4). Αυτά τονίζονται γιατί η αντίδραση αυτή στην Ελλάδα θεωρείται πλέον -δυστυχώς- εξαίρεση στον κανόνα

Πάνω απ'όλα ελπίζουμε τα τρία παιδιά να ανακάμψουν από άποψη σωματικής και ψυχολογικής υγείας, μετά τα βασανιστήρια που βίωσαν και ύστερα να βρουν ένα υγιές περιβάλλον να ζήσουν μία πιο ήρεμη παιδική και εφηβική ζωή - γιατί μόνο φυσιολογική δύσκολα θα μπορέσει να είναι (δυστυχώς), όταν τα παιδιά έχουν βιώσει τόσα τραύματα και εκμετάλλευση από την πρώιμη παιδική ηλικία τους. 

Όσο για την μάνα και τον σύντροφο της, η Δικαιοσύνη είναι πλέον η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη τους, αν και φοβόμαστε ότι όποια ποινή και αν τους επιβληθεί, "σωφρονιστικού χαρακτήρα", δεν θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης αυτών των δύο ατόμων. 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Όταν ο κρατικός μηχανισμός... σέβεται τον πολίτη: αναζητούνται ευθύνες σε Λαμία και Μεγαλόπολη

Καινοτομία σήμερα στο Headhunter, καθώς το blog μας ασχολείται με δύο υποθέσεις στο ίδιο άρθρο, που έχουν, όμως, έναν κοινό παρονομαστή: μην είστε ανυπόμονοι, θα τον καταλάβετε στη συνέχεια. Πάμε να τις δούμε... 

Παραλίγο... θάνατος στη Μεγαλόπολη! 

Ξεκινάμε από την ορεινή Μεγαλόπολη Αρκαδίας και ένα σπίτι που απέχει 50 χιλιόμετρα από υποκατάστημα της ΔΕΗ. Μια γυναίκα 92 ετών, με άνοια, που ζει με συσκευή οξυγόνου, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία θλιβερή εικόνα το μεσημέρι της Παρασκευής (1/4) γύρω στις 12, καθώς τεχνικοί της ΔΕΗ της έκοψαν το ρεύμα για ένα χρέος που δεν έφτανε τα 400 ευρώ.

Το πιο τραγικό απ'όλα, όμως, σύμφωνα με τον γιο της 92χρονης, Χρήστο Γρηγορόπουλο, που μίλησε για το θέμα στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" στον Τ/Σ Open σήμερα το πρωί (4/4), είναι το γεγονός ότι και είχε γίνει διακανονισμός χρέους, σύμφωνα με τον οποίον η 92χρονη πλήρωνε 120 ευρώ τον μήνα και γνώριζαν στην ΔΕΗ της Μεγαλόπολης για τα προβλήματα υγείας της ηλικιωμένης κυρίας και το κόστος της μηχανικής υποστήριξης που την κρατά στη ζωή. Η εκρηκτική αύξηση στην τιμή του ρεύματος είναι αυτή που - σύμφωνα με τον καταγγέλοντα - δημιούργησε δυσκολία ανταπόκρισης στους ιδιαίτερα αυξημένους λογαριασμούς της, γι' αυτό και είχε προχωρήσει με τον γιο της στη ρύθμιση που είδατε παραπάνω, την οποία εξυπηρετούσε κανονικά.


«Ήθελαν να σκοτώσουν μια γιαγιά. Δίναμε κάθε μήνα 100-120 ευρώ, δεν μπορώ να καλύψω όλο το ποσο. Είναι ούτε 500 ευρώ. Ξέρουν ότι είναι άρρωστη η γιαγιά, δεν με πήραν ούτε ένα τηλέφωνο να με ενημερώσουν. Έπρεπε να την πάω στο νοσοκομείο. Χάος», ισχυρίστηκε ο κύριος Γρηγορόπουλος. Και αυτό το σκηνικό, ενώ τον Ιανουάριο η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών. 

Όσο για την κατάσταση της υγείας της ηλικιωμένης, ακόμα δεν έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Ελπίζουμε να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. 

... κι ένα τροχαίο στη Λαμία!

Από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (2/4) είχαν χαθεί τα ίχνη δύο αδελφών από τη Λαμία, 84 και 91 ετών. Αστυνομία και Πυροσβεστική αναζητούσαν τα ίχνη των δύο γυναικών στην περιοχή της Λαμίας, συγκεκριμένα στο χωριό Αγριλιά, όπου έδωσαν στίγμα τα κινητά τους τελευταία φορά πριν το δυστύχημα που έμελλε να ακολουθήσει. 

Τα μεσάνυχτα 2ας προς 3η Απριλίου, άνδρες της Τροχαίας Λαμίας παρατήρησαν ροδιές πεσμένες στο οδόστρωμα, στο 11ο χλμ της Εθνικής Οδού Λαμίας - Δομοκού (πριν τα δίδυμα πρατήρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport) και εντόπισαν το πράσινο Volkswagen Passat, στο οποίο επέβαιναν οι δύο ηλικιωμένες, σε γκρεμό 40 μέτρων. 

Από την 7η ΕΜΑΚ στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ανάσυρσή τους, με επικεφαλής το Διοικητή της Χρήστο Πλουμάκη. Την προσπάθεια συνεπικούρησαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, Υποστράτηγος ΠΣ Δημήτρης Καρασαββίδης, καθώς και ο Περιφερειακός Διοικητής Στερεάς Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, πολλές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και ο Διευθυντής της Αστυνομίας Φθιώτιδας, Δημήτρης Φούρλας. Από το επιτόπιο ρεπορτάζ του Lamiareport προκύπτει ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανασύρουν την 84χρονη οδηγό τραυματισμένη, όμως η αδερφή της ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της.


Δημιουργείται ένα ερώτημα, όμως, μετά από τα παραπάνω: είναι η 84χρονη οδηγός που ευθύνεται εξ ολοκλήρου για το δυστύχημα; Φυσικά η ίδια έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της - με τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα - αλλά κάποιος της... έδωσε το ελεύθερο να οδηγεί σε εκείνη τη φάση. Θα το δείτε ευθύς αμέσως... 

Ο κοινός παρονομαστής των υποθέσεων 

Ο κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας έχει αποτελέσει αφορμή για κύμα γέλωτος, ουκ ολίγες φορές. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πολλές ατέλειες του ή στιγμές αδιαφορίας του, αποβαίνουν μοιραίες. 

Στην πρώτη περίπτωση, είδαμε ότι οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται από... κοινωνική ευαισθησία και ενώ γνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα υγείας της ηλικιωμένης, της κόβουν το ρεύμα και οδηγούν τον γιο της σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορεί να καταβάλει την δόση εντός Σαββατοκύριακου. Αντί τα πρόστιμα και οι διακοπές ρεύματος να επιβληθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και για ανεξόφλητα χρέη, των οποίων το ποσό "ζαλίζει"... οι κρατικές αρχές κυνηγούν ευάλωτα και σε ανάγκη νοικοκυριά. 

Στην δεύτερη περίπτωση, δε, υπάρχει σοβαρή ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Είδαμε ότι η οδηγός, που έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ήταν 84 ετών. Είναι γεγονός ότι από μία ηλικία και έπειτα, αυξάνονται τα προβλήματα υγείας, ενώ μειώνονται και τα αντανακλαστικά των οδηγών, κάτι απολύτως λογικό με βάση την ανθρώπινη εξέλιξη. Χρέος της Πολιτείας είναι να ορίσει έναν "κόφτη" ως προς την ηλικία - και είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει ακόμα συμβεί - μέχρι την οποία θα μπορούν να ανανεώνονται οι άδειες οδήγησης, ενώ οφείλει να επαγρυπνά σε κάθε περίπτωση για την απαγόρευση του "εθίμου" του χρηματισμού ιατρών των επιτροπών ανανέωσης αδειών οδήγησης, όποτε και αν αυτό πάει να γίνει. 

Δύο διαφορετικές υποθέσεις, λοιπόν, που αναδεικνύουν τα "μελανά σημεία" στη λειτουργία του Κράτους. 

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...