Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Αγ. Παντελεήμονας: Τι ακριβώς συνέβαινε στο σπίτι - κολαστήριο


Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η περιπέτεια τριών παιδιών, ελληνικής καταγωγής, και του βιολογικού πατέρα τους, που ζούσαν σε ένα σπίτι (θα μας επιτρέψετε να το αποκαλούμε κολαστήριο) στην γωνία των οδών Αλκιβιάδου και Φερών -σύμφωνα με πληροφορίες του blog μας- στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα της Αθήνας και κοντά στον ομώνυμο ναό. Περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι την σύλληψη της 30χρονης μητέρας των παιδιών και του 54 ετών συντρόφου της, σήμερα (7/4) το πρωί. Πώς φτάσαμε, ωστόσο, στην σύλληψη; Και τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά και τον πατέρα; Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Οι συνθήκες ζωής παιδιών και πατέρα 

Τα τρία παιδιά, μεταξύ τριών και εννέα ετών βρέθηκαν να ζουν υπό συνθήκες "φρικτής παραμέλησης", όπως ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο twitter το Χαμόγελο του Παιδιού. «Ζούσαν με κατσαρίδες και ποντίκια και μάλλον έχουν πληγές από αυτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του. Οι γείτονες προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά αλλά και τον πατέρα τους, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα είπε ένοικος της πολυκατοικίας στο newsit.gr και την δημοσιογράφο Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα, "ερχόταν, έτρωγε ξύλο και έφευγε". Τα παιδιά φέρουν πληγές με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του Οργανισμού να τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστούν και τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι αναφορές στο "Χαμόγελο του Παιδιού" 

Όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, έχουν γίνει δύο αναφορές στον φορέα, εις βάρος της μητέρας των παιδιών και του εραστή της. «Είχαμε δεχτεί δυο τηλεφωνήματα από διαφορετικά άτομα της περιοχής που ανέφεραν τα όσα ζούσαν τα παιδιά. Εμείς φτιάξαμε μια αναφορά και την μεταβιβάσαμε τον Φεβρουάριο, η οποία περιλαμβάνει όλα όσα μας είχαν γίνει γνωστά μέχρι τότε. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με εντολή εισαγγελέα αρχικά στο αστυνομικό τμήμα κι από εκεί στο νοσοκομείο» συγκεκριμένα ανέφερε ο κύριος Γιαννόπουλος.

Τι δηλώνουν οι γείτονες - πώς δρούσαν μητέρα και εραστής


Ένας άνδρας, που φερέται να είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που διέμενε η συγκεκριμένη οικογένεια, σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον η εν λόγω γυναίκα συμπεριφερόταν στον πατέρα των παιδιών τους, καθώς και το πώς αυτή ενεπλεξε τα παιδιά της σε έναν βίο μεταξύ επαιτείας και βρωμιάς:

«Μένω στην πολυκατοικία και είχαμε διαπιστώσει πως η γυναίκα δεν πάει καλά. Ερχόταν ο νόμιμος σύζυγος, έτρωγε ξύλο, υπήρχε άλλος μέσα. Το δράμα με τα παιδιά συνεχιζόταν. Τα παιδιά έκλαιγαν, έτρωγαν ξύλο, όλη η πολυκατοικία το ήξερε και αυτή ούρλιαζε. Ακόμη και τα βράδια συνέχιζε στο ίδιο βιολί. Την περασμένη Τρίτη ήρθε ένα ζευγάρι κλαίγοντας, προσπαθώντας "να βρει τον διαχειριστή"...

Μου είπαν πως έκανε το λάθος και πήγε στην Παναγία τη Γρηγορούσα και έκανε τη ζητιάνα και έλεγε παραποιημένα πράγματα ότι τρώει ξύλο από τον άνδρα της, ότι δεν έχει οικογένεια, πατέρα, μάνα, αδέρφια και απέσπασε χρήματα από τον κόσμο που είχε εκκλησιαστεί. Στη συνέχεια ήρθαν να την βοηθήσουν με τρόφιμα και ρούχα και είδαν τα χάλια στα οποία ζούσαν τα παιδιά. Δεν μπορούσαμε και εμείς να φανταστούμε το δράμα αυτών των παιδιών. Το σπίτι ήταν γεμάτο κατσαρίδες. Κάναμε απολύμανση και η κατσαρίδα συνεχιζόταν και λέγαμε από που και γιατί. Τα παιδιά ήταν δαγκωμένα και μολυσμένα. Τα έβαζε και ζητιάνευαν».


Δηλώσεις όμως έκανε και μία άλλη γειτόνισσα της οικογένειας, η κυρία Άννα, που εστίασε στην στάση της μητέρας απέναντι στα παιδιά της αλλά και στην προσπάθειά της να αποφύγει την Αστυνομία: 

«Είναι επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη. Ξύλο και φωνές στα παιδιά ενώ τους φερόταν πολύ άσχημα. (...) Ήρθε η αστυνομία χθες (σ.σ. 6/4), είχαν γίνει πολλές καταγγελίες, καταθέσεις έδωσε ο κόσμος εδώ και ο γαμπρός μου και σήμερα το πρωί ευτυχώς ήρθε πάλι η αστυνομία, συνέλαβαν τη μάνα, της πήραν τα παιδιά και άκουσα πως θα τα πάρει ο πατέρας».

Τι μάς απασχολεί σε αυτή η υπόθεση; 

Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ρούλας Πισπιρίγκου, της αποκαλούμενης "Μήδειας της Πάτρας", το ότι μια γυναίκα γίνεται μαμά δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα αναθρέψει με αγάπη τα παιδιά της, ούτε ότι επιθυμεί να τα μεγαλώσει... 
Επίσης κάτι αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση γειτόνων από την στιγμή που αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβαινε στα παιδιά και τον πατέρα τους, ενώ και η Ελληνική Αστυνομία δεν σταμάτησε να αναζητά την 30χρονη μητέρα ακόμα κι όταν δεν την βρήκε, κατά την πρώτη έρευνα (6/4). Αυτά τονίζονται γιατί η αντίδραση αυτή στην Ελλάδα θεωρείται πλέον -δυστυχώς- εξαίρεση στον κανόνα

Πάνω απ'όλα ελπίζουμε τα τρία παιδιά να ανακάμψουν από άποψη σωματικής και ψυχολογικής υγείας, μετά τα βασανιστήρια που βίωσαν και ύστερα να βρουν ένα υγιές περιβάλλον να ζήσουν μία πιο ήρεμη παιδική και εφηβική ζωή - γιατί μόνο φυσιολογική δύσκολα θα μπορέσει να είναι (δυστυχώς), όταν τα παιδιά έχουν βιώσει τόσα τραύματα και εκμετάλλευση από την πρώιμη παιδική ηλικία τους. 

Όσο για την μάνα και τον σύντροφο της, η Δικαιοσύνη είναι πλέον η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη τους, αν και φοβόμαστε ότι όποια ποινή και αν τους επιβληθεί, "σωφρονιστικού χαρακτήρα", δεν θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης αυτών των δύο ατόμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...