Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»


(πηγή εικόνας: cyprustimes.com)

Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό απολογισμό των 57 νεκρών – και άγνωστο πόσων ακόμη – από τις δύο αμαξοστοιχίες (την Intercity και την εμπορική).


(το δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ της Ανθής Βούλγαρη, #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ. Πηγή: CIS News)

Έχουν αφιερωθεί τόνοι μελάνης και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πατήματα στα πληκτρολόγια σχετικά με τις ευθύνες της Hellenic Train και των αρμόδιων κρατικών αρχών, τη διαβόητη σύμβαση 717, το μπάζωμα της περιοχής της σύγκρουσης για να καλυφθούν στοιχεία σημαντικά για τη συνέχιση της έρευνας, όπως η ύπαρξη του χημικού στοιχείου ξυλόλιο στην εμπορική αμαξοστοιχία.


(πηγή: Pronews TV)

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά. Ο κόσμος το έχει τούμπανο, όποιο κόμμα και αν στηρίζει – ακόμα και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζω που το ομολογούν, ότι υπάρχει συγκάλυψη των ευθυνών των πολιτικών πρωταιτίων, αλλά αρκείται στο… λακωνικό «ε, και τι να κάνω εγώ για να καταδικαστεί ο Καραμανλής;» και ξαναψηφίζει τους ηθικούς αυτουργούς ενός τέτοιου τρομερού εγκλήματος.

Για να μπούμε λίγο στο θέμα μας: η παραπάνω ωχαδερφίστικη - επιτρέψτε τον χαρακτηρισμό - στάση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ενεργό συνδρομή του δημοσιογραφικού κόσμου. Προσοχή, όχι όλων των δημοσιογράφων, αλλά ορισμένων εξεχόντων, εντός κι εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Ας επαναφέρουμε στη μνήμη, λοιπόν, μερικές τέτοιες ξεχασμένες περιπτώσεις πιο αναλυτικά.

1η περίπτωση: Δημήτρης Μαρκόπουλος, Πρόεδρος της «Εξεταστικής» για το Έγκλημα των Τεμπών

Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2024, ο άλλοτε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Σωτήρη Ξενάκη, «Παρεμβάσεις», όταν κάποια στιγμή, σαστισμένος ων, ανέφερε ότι του έστειλαν απειλητικό μέιλ το οποίο έβαζε στο στόχαστρο τον ίδιο και την οικογένειά του, κατηγορώντας μάλιστα το Twitter ότι ευθύνεται για τη δημιουργία τοξικού κλίματος εναντίον του.

(πηγή: Blue Sky TV)

Η πρώτη σκέψη μου ήταν: αν συνέβη πράγματι αυτό, γιατί δεν ενημέρωσε, και μάλιστα άμεσα, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να καταγγείλει πάραυτα το περιστατικό, και προτίμησε απλώς να μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον του;

Ο τιμημένος με Βραβείο Μπότση το 2010, ως καλύτερος Οικονομικός Ρεπόρτερ της χρονιάς, σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από πολλούς στον χώρο της δημοσιογραφίας τους τρόπους ώστε η μπάλα να καταλήξει στην εξέδρα.

Επιπρόσθετα: δεν θα έπρεπε να του προκαλεί εντύπωση ότι δέχεται απειλές, αν πράγματι τις δέχτηκε εκείνη την ημέρα. Έχει εκμεταλλευτεί τη δύναμη και την ασυλία της έδρας του για να προσβάλλει επανειλημμένα τη μνήμη των 57 τουλάχιστον νεκρών, επιτιθέμενος πολλές φορές σε βουλευτές που επέμεναν και μάχονταν για τη γνωστοποίηση της αλήθειας (θυμίζουμε τα επεισόδια που ο ίδιος δημιούργησε με την Πέτη Πέρκα, τον Παύλο Σαράκη και τον Κωνσταντίνο Φλώρο), έστω και σε μία επιτροπή – παρωδία.


(8 Φεβρουαρίου 2024: ο Δ. Μαρκόπουλος δηλώνει ότι διασκεδάζει με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις της βουλευτού της «Νέας Αριστεράς», Πέτης Πέρκα, στην οποία ο ίδιος κατά δήλωσή του... προσπαθεί ακόμα να της μάθει τον κανονισμό της Βουλής. Θυμίζουμε ότι στην ίδια συνεδρίαση, ο προεδρεύων χτύπησε το χέρι του στο έδρανο για να επιβληθεί, κάτι για το οποίο είχε κατηγορήσει τον Π. Σαράκη λίγες ημέρες πριν, στην Εξεταστική για τα Τέμπη. Πηγή βίντεο: iSYRIZA)


(1 Φεβρουαρίου 2024: ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Παύλος Σαράκης, εξοργίζεται με τη στάση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, ο οποίος επιμένει για αρκετά λεπτά να μην καταθέτει ότι δεν λειτουργούσαν η φωτοσήμανση και η τηλεδιοίκηση στα Τέμπη. Τον Δ. Μαρκόπουλο, όμως, δεν τον ενόχλησε η στάση του μάρτυρα, αλλά ο εκνευρισμός του βουλευτή, τον οποίον και κατηγόρησε για ακροδεξιό παραλήρημα. Πηγή βίντεο: Documento)


(13 Φεβρουαρίου 2024: η ανάκριση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Γ' από την Εξεταστική. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος, αποδομεί το επιχείρημα του πρώην υπουργού περί τοπικού και λειτουργούντος μάλιστα συστήματος τηλεδιοίκησης. Ο μάρτυρας στη συνέχεια απευθύνεται με ειρωνικό τρόπο προς τον Κ. Φλώρο, ενώ μάλιστα τον εγκαλεί για χειρονομίες που ο τελευταίος ποτέ δεν έκανε. Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής «καλύπτει» τον Κ. Καραμανλή, επιτίθεται στον βουλευτή Λαρίσης και φέρνει εμπόδια στη συνέχιση της ανάκρισης. Από το 1:41 η εμπλοκή Μαρκόπουλου)

2η περίπτωση: Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας με τη ΝΔ

Ελάχιστες μέρες μετά τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2023, στις 27 εκείνου του μήνα συγκεκριμένα, ο άλλοτε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της συμπολίτευσης, Γιάννης Λοβέρδος, σε συζήτηση που είχε προσκληθεί στο Attica TV, ανέφερε ότι ήταν επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κατάφερε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του, παρά τις… αναποδιές.

Και τόνισε στον λόγο του ότι τα Τέμπη ήταν μια αναποδιά που έτυχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ακόμη κι αυτή απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί εκείνος τις κρίσεις καλύτερα – ναι, έτσι ακριβώς τα είπε. Και χωρίς να τον διακόψει κανείς όταν τόλμησε να τα χαρακτηρίσει αναποδιά…


(πηγή: ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ)

Παμπόνηρος, όμως, ο Γιάννης Λοβέρδος: φρόντισε να αντιμετωπίσει έτσι το εθνικό αυτό έγκλημα μετά τις δεύτερες εθνικές εκλογές, που παγίωναν την κυριαρχία Μητσοτάκη σε βαθμό απολυταρχίας και την επανεκλογή του ιδίου ως βουλευτή Δυτικής Αθήνας.

3η περίπτωση: Παύλος Τσίμας

Τα τελευταία χρόνια έχω ακούσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να λένε τη φράση «το πολύ το χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα».

Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τη συγκεκριμένη φράση, απλώς ο ίδιος φρόντισε να δώσει τροφή στον… θρύλο γύρω από αυτήν, με την τοποθέτησή του, στο βραδινό έκτακτο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ την 1η Μαρτίου (ούτε 24 ώρες μετά το έγκλημα!).


(στο 3:00 η δήλωση Τσίμα. Πηγή: Luben)

Ο θάνατός τους, είχε πει ο Τσίμας, δεν πήγε εντελώς χαμένος. Και μάλιστα συνέχισε εμφατικά, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο τομής για έναν καλύτερο σιδηρόδρομο, με τη Σία Κοσιώνη να συμφωνεί απόλυτα. Σίγουρα δεν θα το έλεγε αυτό αν ο ίδιος έχανε το παιδί του…αλήθεια, θα μπορούσε να παρουσιάσει σε μια τέτοια περίπτωση το παιδί του ως την ευκαιρία για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου;

Το ζήτημα της κακής πρακτικής

5 Μαρτίου 2023

Σε δημοσίευση του στο Facebook, ο διευθυντής της εφημερίδας «Political», δημοσιογράφος Κώστας Τσιτούνας, είχε γράψει ότι προτιμά μια δημοσιογραφία της υπερβολής, μια κακή δημοσιογραφία, από τη μη δημοσιογραφία, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών.

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι έτσι νομιμοποιούμε την ύπαρξη της κακής δημοσιογραφίας, χωρίς αντίβαρο και συνέπειες για τους εκφραστές της – αφού την ορίζουμε ως την καλύτερη επιλογή για τον χώρο.

Ειδικά για ένα έγκλημα εθνικό, οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να σπεύδουμε να φωτίσουμε την αλήθεια και την ουσιαστική, την πραγματική ευθύνη για το συμβάν, και όχι να την κρύβουμε πίσω από έναν πλημμελώς εκπαιδευμένο σταθμάρχη. Γιατί με την επιβεβαίωση του τελευταίου, μπορούμε άνετα να μιλήσουμε για «δημοσιογραφία του Νέρωνα», για δημοσιογραφία που υπεραμύνεται εκείνων που επιτρέπουν να καίγονται και να πεθαίνουν ζωντανοί τόσοι άνθρωποι και δεν ζητούν ούτε μια ειλικρινή συγγνώμη.

Τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να είναι η επιτομή της καλής δημοσιογραφίας, της ποιοτικής, της εις βάθος δημοσιογραφίας, κι όχι της κάλυψης και της συγκάλυψης. Φως, λοιπόν, περισσότερο φως.

Ένας φορτισμένος επίλογος: μια (άνω ή κάτω;) τελεία

Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο που διαβάζετε από το Headhunter, τουλάχιστον επ’ αόριστον. Σας το είχα επισημάνει από τον Οκτώβριο ήδη. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα χαθούμε: ένα καινούργιο βήμα ετοιμάζεται, και θεωρώ πως έχει έρθει η ειμαρμένη μέρα.

Δεν ξέρω αν σας κέρδισε, αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον το Headhunter τα τελευταία δύο χρόνια που λειτουργεί και εξελίσσεται. Πάντως για μένα ήταν, είναι και θα είναι το πρώτο δημοσιογραφικό μου «παιδί», μέσα από το οποίο έχω εξελιχθεί κι εγώ. Και με τη συνδρομή, την κριτική και τις παρατηρήσεις ορισμένων από σας κατάφερνα να γίνομαι ακόμα σοφότερος και να παλεύω για ένα όλο και καλύτερο αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε φορά…

Θα τα ξαναπούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...