Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Γιώργος Καραϊβάζ: Τον θυμόμαστε όπως πρέπει; Ή μάλλον, τον θυμόμαστε πια;


Αντίπροχθες, 9 Απριλίου 2022, έκλεισε ένας χρόνος από την δολοφονία ενός εκ των κορυφαίων αστυνομικών συντακτών στην Ελλάδα, του Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι - λίγο μετά τη 13:00 - έξω από το σπίτι του, στην περιοχή του Λόφου Πανί, στον Άλιμο. 10 σφαίρες, εκ των οποίων η τελευταία απετέλεσε την χαριστική βολή... 

Μέσω του site που διηύθυνε μαζί με τον Μανώλη Ασαριώτη (αστυνομικό συντάκτη του ΑΝΤ1), του bloko.gr, αναδείκνυε υποθέσεις εγκλημάτων, και δη σχετιζομένων με τον υπόκοσμο, την "Ελληνική Μαφία", στης οποίας το στόχαστρο είχε τεθεί καιρό πριν εκτελεστεί.

Λίγη ώρα μετά το έγκλημα, η τότε τελούσα χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Αριστοτελία Πελώνη, διαβεβαίωνε ότι θα βρεθούν οι δράστες, ενώ μία μέρα μετά, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι συνεννοήθηκε με τον -τότε- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Έβγαιναν πολιτικοί, κόμματα και δημοσιογράφοι τότε να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, και δη στον γιο του, τον Δημήτρη. Αλλά μέχρι να κοπάσει η συζήτηση για την δολοφονία, γιατί μετά... 

Μόλις τον Οκτώβριο του 2021 η ΕΣΗΕΑ, ως συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, θυμήθηκε να ζητήσει ξανά διαλεύκανση της υπόθεσης, από τον σημερινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ωστόσο από τότε έχουν περάσει 6 μήνες!

Και είδαμε ότι οι περισσότεροι που τον θυμήθηκαν και τίμησαν τη μνήμη του στο τρισάγιο αντίπροχθες, ήταν από την τελευταία εκπομπή που εργαζόταν, από τις "Αλήθειες με τη Ζήνα" του Τ/Σ Star. Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Ένωσης, Γρηγόρης Λέων και ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης. Από τον ΑΝΤ1, τον τηλεοπτικό σταθμό που εργάστηκε για πολλά χρόνια ο εκλιπών, ένας από τους λίγους που τον θυμήθηκαν - και που αξίωσε ευθύνες, ήταν ο Γιώργος Παπαδάκης, μέσα από την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", την περασμένη Παρασκευή (8/4).

Ο φόβος του να μείνει ανεξιχνίαστο το έγκλημα, όπως ακριβώς συνέβη και τον Ιούλιο του 2010, στην δολοφονία του δημοσιογράφου, διαχειριστή του blog "troktiko" και αρχισυντάκτη των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, "Κίτρινος Τύπος" και "Ζούγκλα", του Σωκράτη Γκιόλια, είναι παραπάνω από εμφανής.

Είναι προφανές ότι αυτοί που σκότωσαν αμφοτέρους (Γκιόλια και Καραϊβάζ) είτε ενοχλούνταν οι ίδιοι από το ρεπορτάζ τους, είτε εξυπηρετούσαν συμφέροντα των ανθρώπων που το ρεπορτάζ των συντακτών αυτών "ενοχλούσε". Το θέμα παραμένει από το 2010 και μάς αγγίζει και σήμερα: ποιος καλύπτει τους δολοφόνους; Κι αν αυτοί είναι απλώς οι φυσικοί αυτουργοί, ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί;;

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ παραμένει (και μάλλον θα παραμείνει για καιρό) μια κηλίδα στην παραπαίουσα ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, για να μην πω... κηλίδα στην ίδια τη δημοκρατία. Έστω και αργά, αν όχι να βρεθεί ο φυσικός αυτουργός, πράγμα δυστυχώς απίθανο μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, να τιμωρηθούν αυτοί που τους επέτρεψαν να καλύψουν τα ίχνη τους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται - είτε στην Αστυνομία, είτε στην πολιτική ηγεσία. Υπάρχει θέληση για αυτό; Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

(το άρθρο μεταφέρεται εδώ, όπως γράφτηκε χθες στο Facebook του γράφοντος, Αποστόλη Λάλου και με κάποιες προσθήκες υλικού, και λόγω τεχνικών ζητημάτων δεν ήταν δυνατό να ανέβει χθες, Δευτέρα 11/4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...