Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Μπορεί να εξηγηθεί λογικά το έγκλημα στην Τήνο;


Η εικόνα του 90χρονου Αντώνη Παρασκευά, αφότου σκότωσε τον 52χρονο αγιογράφο και διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου, Σπύρο Μεταξά, στο νησί της Τήνου, έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και στην τοπική κοινωνία, καθώς και στο πανελλήνιο. Και τα αίτια μόνο φυσιολογικά δεν μοιάζουν, όσο απλοϊκά κι αν είναι... 

Το χρονικό ενός... προαποφασισμένου φόνου 

Ήταν μεσημέρι, την περασμένη Κυριακή (10/4), όταν το θύμα επέστρεφε στο σπίτι του μετά τον καθιερωμένο κυριακάτικο εκκλησιασμό. Αμέσως μετά βγήκε από το σπίτι του, κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Τήνου, για να πετάξει τα σκουπίδια. Στο διπλανό σπίτι, ο μετέπειτα δράστης είχε βγει στην αυλή και παραμόνευε. Ο άτυχος Σπύρος Μεταξάς, περπατά περίπου 10 -20 μέτρα και συναντά τον ιεροψάλτη όπου αρχίζουν να συζητούν, με τον Σπύρο Μεταξά να αναφέρεται στην πρόοδο του παιδιού του και του λέει πως πρέπει να συνεχίσει τα μαθήματα γιατί έχει ταλέντο. Αφήνει τη σακούλα με τα απορρίμματα στον κάδο και μαζί επιστρέφουν προς το σπίτι του αγιογράφου όπου βλέπουν τον 90χρονο να «καρφώνει» το εχθρικό του βλέμμα πάνω τους. 

Ο ιεροψάλτης παίρνει τη μηχανή του και φεύγει και ο 52χρονος μπαίνει στο αυτοκίνητο του. Τότε εμφανίζεται μπροστά του ο δράστης, κολλάει την κάννη του δίκανου στο παράθυρο και πυροβολεί δυο φορές. Οι σφαίρες βρίσκουν στο κεφάλι τον Σπύρο Μεταξά και ο θάνατος του είναι ακαριαίος. Πριν ακόμα προλάβει να κατέβει από το αυτοκίνητο, ο δράστης, που τον περίμενε με μία κυνηγετική καραμπίνα, τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Τι δηλώνουν οι γείτονες για τα αίτια του εγκλήματος 

Το «Πρώτο Θέμα» έφερε στο φως μαρτυρίες περιοίκων του ηλικιωμένου δράστη, σύμφωνα με τις οποίες αυτός φέρεται να τέλεσε την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση: είχε αποφασίσει, δηλαδή, να σκοτώσει τον 52χρονο Σπύρο Μεταξά. Αιτία, η μήνυση που του είχε κάνει ο αγιογράφος, καθώς οι δυο άνδρες είναι γείτονες και ο Αντώνης Παρασκευάς έκανε διαρκώς φασαρίες και να δημιουργούσε προβλήματα (σύμφωνα με τον δικηγόρο του -πλέον- θανόντος). 

Ο λόγος; Λέγεται πως οι δύο άνδρες είχαν διαφορές για ασήμαντες αφορμές, όπως τον ηλιακό θερμοσίφωνα του σπιτιού που διέμεναν. Δράστης και θύμα έμεναν στο ίδιο κτίριο. Ο ηλικιωμένος στο ισόγειο και το θύμα στον πρώτο όροφο. Κάποια στιγμή, όταν γίνονταν εργασίες στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι, ο 90χρονος είχε βγει έξω και δημιουργούσε φασαρίες. Να σημειωθεί πως το πάρκινγκ είναι δημόσιο.  Σε άλλη περίπτωση, ο συνταξιούχος είχε καταγγείλει τον αγιογράφο ότι δηλητηρίασε το πηγάδι του, ενώ σε μια άλλη περίπτωση είχε απευθυνθεί στην αστυνομία για παράνομη τοποθέτηση κεραίας στην ταράτσα της πολυκατοικίας. Και οι δύο μηνύσεις αρχειοθετήθηκαν, σύμφωνα με το thetoc.gr.


Επιπλέον μαρτυρίες αναφέρονται στο θράσος που επεδείκνυε ο θύτης, που ήταν τέτοιο, ώστε φερέται να έλεγε στους αστυνομικούς ότι εκείνοι ευθύνονται για το τραγικό αυτό αποτέλεσμα, γιατί σχημάτισαν δικογραφία μετά τη μήνυση που του είχε κάνει το θύμα! Παράλληλα με τις ύβρεις που εκτόξευε εναντίον τους, τις απειλές και τις φωνές, έλεγε χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο που μόλις πριν λίγα λεπτά είχε δολοφονήσει «Εγώ τον σκότωσα! Καλά του έκανα».

Άλλος μάρτυρας, που ήταν παρών στη σκηνή του εγκλήματος, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος αναφώνησε με ικανοποίηση, μετά και από την δεύτερη ριπή, «τον τελείωσα», ενώ όπως διαπιστώθηκε, μετά το φονικό, έβαλε στο όπλο άλλες δυο σφαίρες πιθανότατα για να συνεχίσει την φρικαλέα δράση του σε οποίον τολμούσε να τον πλησιάσει. Την καραμπίνα, σύμφωνα με πληροφορίες την είχε από το 2016 για να πηγαίνει κυνήγι.

Η οικογένεια που αφήνει πίσω του ο 52χρονος

Ο άτυχος άνδρας, προέρχεται από οικογένεια αγιογράφων και ήταν διευθυντής στη Σχολή Αγιογραφίας της Τήνου. Ο πατέρας του, επίσης αγιογράφος, είχε ανοίξει κατάστημα στο κέντρο του νησιού, το οποίο υπάρχει ακόμη. Σε αυτό είχαν εργαστεί στο παρελθόν και τα δύο του παιδιά, τα οποία είχαν σπουδάσει αγιογραφία. Ωστόσο, ο αδελφός του θύματος είχε πεθάνει πριν από λίγο καιρό από καρκίνο. Ήταν νυμφευμένος και είχε δύο παιδιά.

Ο κατηγορούμενος στην ανακρίτρια - Το σκεπτικό της ποινής 

Ο υπερήλικας απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας την Τρίτη (12/4) σε μια διαδικασία που είχε διάρκεια περίπου τρεις ώρες, ενώ κατά την προσέλευση του σε αυτήν, αποδοκιμάστηκε εντόνως από τους συγκεντρωμένους. Ο ίδιος, επικαλέστηκε το προχωρημένο της ηλικίας του, ισχυριζόμενος ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η γεροντική άνοια.


Παρά την ηλικία του και τις πιθανότητες περί μη φυλάκισης και εξέτισης της ποινής με κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο 90χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος με το σκεπτικό ότι τέλεσε ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και είναι επικίνδυνος για την κοινωνία να επαναλάβει κι άλλα εγκλήματα.

Επέστρεψε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης και τα επόμενα 24ωρα θα οδηγηθεί στις φυλακές με πιθανότερο ενδεχόμενο το Κατάστημα Κράτησης της Χίου.

Είναι λογικό να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα στις μέρες μας;

Κάποιος θα μπορούσε να υποδυθεί τον «δικηγόρο του διαβόλου» και να ισχυριστεί ότι ο εγκλεισμός του δράστη την περίοδο των καραντινών μπορεί να οδήγησε στην εμφάνιση των ψυχιατρικών προβλημάτων που επιβεβαιώνουν και οι γείτονες του. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, το άτομο οφείλει είτε να αποδέχεται την απομόνωση είτε να αναζητήσει λύση μέσω ειδικών ιατρών στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, τουλάχιστον για να μετριαστούν. 

Το να αντιπαρατίθεται κανείς με τους περιοίκους του, ιδίως όταν δεν φαίνεται να τον έχουν προκαλέσει, δεν είναι λύση, τουναντίον ανοίγει έναν κύκλο φόβου σε μια κοινωνία που έχει να σκέφτεται και άλλα ζητήματα, πιο σοβαρά για τους ανθρώπους της. Και φυσικά δεν είναι ούτε λογικό, ούτε αποδεκτό να συμβαίνουν και να τροφοδοτούνται εγκλήματα, πόσω μάλλον από αμελητέα αίτια. Οπότε κρίνουμε απολύτως δικαιολογημένο το εισαγγελικό πόρισμα που διατάσσει την προφυλάκιση του υπερήλικα, όσο βαρύ κι αν μοιάζει: δεν μπορεί να κινδυνεύει μία περιοχή από κάποιον που εγκληματεί, ανεξαρτήτως ηλικίας και αιτίας, και μάλιστα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

(η εικόνα προέρχεται από το iefimerida.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...