Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Εύοσμος: Συγκλονίζει ο χαμός του 15χρονου Νίκου


Ήταν μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής (22/4), περίπου 12:30, όταν σε ένα διαμέρισμα της πολυκατοικίας της οδού Ακρίτα 53, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης λάμβανε χώρα ένα απροσχεδίαστο, αλλά τραγικό έγκλημα. Ο Νίκος, μαθητής Γ' Γυμνασίου, έπεφτε νεκρός από την σφαίρα κυνηγετικής καραμπίνας του πατέρα του -επίσης 15χρονου- κολλητού του, με τον οποίον γνωριζόταν από το Δημοτικό (ήταν συμμαθητές). Να σημειωθεί ότι ο 56χρονος πατέρας του θύτη είχε άδεια για την κατοχή των δύο όπλων, η οποία, βέβαια, αφορούσε αποκλειστικά το κυνήγι. 

Η μοιραία συνάντηση

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, όπως τις κατέγραψαν δημοσιογράφοι του «Πρώτου Θέματος», οι δύο φίλοι βρίσκονταν αρκετά τακτικά, καθώς όχι μόνο ήταν καλοί φίλοι, αλλά έμεναν και σε κοντινά σπίτια. 

Από το ρεπορτάζ του thestival.gr, φαίνεται ότι στην τελευταία τους συνάντηση, αυτή της Μεγάλης Παρασκευής, ο 15χρονος που πυροβόλησε, πρότεινε στον -πλέον, αδικοχαμένο- Νίκο να του δείξει τα όπλα του πατέρα του. Οι δύο τους βρέθηκαν στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού, όπου υπήρχαν δύο καραμπίνες, και τότε ο πρώτος αναφερθείς προέβη στη δοκιμή της μίας καραμπίνας. Εκπυρσοκρότησε, αλλά η σφαίρα πέτυχε το κεφάλι του άτυχου φίλου του, προκαλώντας του ακαριαίο θάνατο, σύμφωνα με το thessnews.gr.

Προανάκριση, κατά την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλαβε να διενεργήσει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ενώ στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. 

Να σημειωθεί ότι η κηδεία του θύματος, έγινε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Εύοσμο, σήμερα Κυριακή του Πάσχα (24/4).

Ο πυροβολισμός, σαν κεραυνός εν αιθρία για την γειτονιά!

Οι περίοικοι είδαν γύρω στη 1 το μεσημέρι περιπολικά της Αστυνομίας και τα ασθενοφόρα να καταφτάνουν στο σπίτι της οδού Ακρίτα, στον Εύοσμο, και δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι έχει συμβεί.


Στην αρχή, δεν γνώριζαν πως τα τραύματα του νεαρού Νίκου προέκυψαν από πυροβολισμό καθώς ο φίλος του ανέφερε ότι έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Τη στιγμή του δυστυχήματος αμφότεροι οι γονείς του θύτη, ήταν στη δουλειά και έμαθαν για το περιστατικό από τους γείτονες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το αδικοχαμένο παιδί έφερε τραύμα στο πάνω μέρος του κεφαλιoύ του και μεταφερόταν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί έδωσαν μάχη επί μιάμιση ώρα να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Η σύλληψη πατέρα και γιου - Οι καταθέσεις τους

Στο σημείο της τραγωδίας έφτασε άμεσα η ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της οποίας συνέλαβαν και τον 15χρονο και τον πατέρα του, ο οποίος κατηγορήθηκε για πλημμελή φύλαξη του όπλου. Αμφότεροι θα οδηγούνταν, πλέον, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (23/4).

Πανικοβλημένος κατά την πρώτη κατάθεση του στις ανακριτικές αρχές, ο θύτης φέρεται να κατέθεσε ότι ο φίλος του τραυματίστηκε ύστερα από πτώση, αλλά σύντομα η εκδοχή αυτή αποδείχθηκε ως αναληθής, οπότε ανασκεύασε περιγράφοντας τι είχε προηγηθεί στο διαμέρισμα. Από την πλευρά του, ο πατέρας του -που εκείνη την ώρα απουσίαζε από το σπίτι- φέρεται να παραδέχθηκε στους αστυνομικούς πως ήταν λάθος που άφησε εκτεθειμένες τις καραμπίνες, λέγοντας ότι σκόπευε το επόμενο διάστημα να τις μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών - Απόφαση της έδρας και αντιδράσεις

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα απέφυγαν τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων. Κατόπιν μελέτης της δικογραφίας, η εισαγγελέας αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που παρήγγειλε, προς το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η δικογραφία θα επιστρέψει στην Εισαγγελία για να αποφασιστεί η ποινική μεταχείριση πατέρα και υιού.


Σε κατάσταση σοκ, ως ευνοήτως, η μητέρα του άτυχου Νίκου δήλωσε στο protothema.gr πως δεν γνωρίζει τίποτα για το πώς εκπυρσοκρότησε η καραμπίνα που κρατούσε στα χέρια του ο φίλος του 15χρονου και περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα από την έρευνα της Αστυνομίας. «Δεν ξέρω τίποτα. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Γίνεται προανάκριση και περιμένω να μάθω και εγώ τι συνέβη. Αφήστε μας, ζούμε μια τραγωδία», λέει τρέμοντας η μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού.

Από την άλλη, ο πατέρας του άτυχου παιδιού, αλλά κυρίως η γιαγιά του, επιρρίπτουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον πατέρα του θύτη, για το γεγονός ότι άφησε εκτεθειμένα τα κυνηγετικά όπλα, χωρίς να παραμερίζουν όμως την ευθύνη του γιου, και ζητούν δικαίωση της μνήμης του παιδιού τους. 

Σκέψεις για την μέλλουσα ποινή...

Τόσο οι γείτονες, όσο και οι δύο οικογένειες (θύτη και θύματος) δεν εννόησαν ότι ήταν προμελετημένος ο πυροβολισμός. Είναι απορίας άξιον, όμως, το τι κινητοποίησε το ενδιαφέρον των δύο νέων, ιδιαίτερα του -εξ αμελείας, με τα ως σήμερα γνωστά στοιχεία- εκτελεστή, για να δουν τα όπλα που υπήρχαν στο σπίτι. Και ακόμα πιο σημαντικό, γιατί τα άφησε εκτεθειμένα ο πατέρας του και δεν είχε προνοήσει να βρει κάποιον απομακρυσμένο χώρο για αυτά.

Αυτά ως προς τα ερωτήματα. Σχετικά με την ποινή που θα απονεμηθεί σε πατέρα και γιο, ας αντιληφθούμε ότι όποια κι αν είναι, το παιδί δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω. Αλλά δεν μιλάμε για σκόπιμο έγκλημα, άρα τι θα ήταν δίκαιο; 

Μία ποινή μη εφέσιμη, για λίγα χρόνια, ή μία ποινή με αναστολή, που θα έχει ωστόσο αποτρεπτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα αποτρέπει την χρήση του όπλου εκτός των νομίμων ορίων; Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη, επειδή υπάρχει ένα νεκρό παιδί, από την άλλη ο «δικηγόρος του διαβόλου» θα ισχυριζόταν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, δηλαδή φόνου εξ αμελείας, αξίζει ένα παράθυρο έμπρακτης μεταμέλειας για αυτούς τους ανθρώπους.

(η φωτογραφία στην αρχή, είναι από το εξωτερικό της πολυκατοικίας της οδού Ακρίτα 53, στον Εύοσμο. Πηγή: newsbomb.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...