Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Το Headhunter στη Βαρυμπόμπη: Zoom στα καμένα της 3ης Αυγούστου 2021


Σε τρεις ημέρες, την ερχόμενη Τετάρτη (3/8), κλείνει ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική, η οποία είχε ξεκινήσει από την περιοχή της Βαρυμπόμπης. Το Headhunter βρέθηκε εκεί το πρωί της περασμένης (29/7) Παρασκευής, για να καταγράψει εικόνες από την περιοχή, καθώς και να παρατηρήσει αν έχει αλλάξει κάτι σε αυτή μετά από μία ολόκληρη χρονιά.

Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί...

Ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης, 3ης Αυγούστου του 2021, όταν οι φλόγες άρχισαν να καλύπτουν τη Βαρυμπόμπη, μία κοινότητα της Βόρειας Αττικής. Όπως καταγράφηκε στο πόρισμα των πραγματογνωμόνων της Πυροσβεστικής, τον Μάιο του 2022, η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από έναν πυλώνα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, στον οποίον υπήρχαν προβλήματα στη συντήρηση των μονωτήρων. Αυτός βρισκόταν 500 μέτρα από ένα γνωστό εστιατόριο της περιοχής, τον «Λεωνίδα». 

Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα (40 βαθμοί Κελσίου), οδήγησε σε ταχεία ανάπτυξη το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο κάλυψε στη συνέχεια το Ολυμπιακό Χωριό και τους Θρακομακεδόνες από δυτικά, ενώ κινήθηκε τόσο νοτιότερα, προς τις Αδάμες Κηφισίας, όσο και ανατολικότερα, προς Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο.


(φώτο 2: και από την οδό Πυρακάνθου, που φαίνεται στη φωτογραφία, η φωτιά κατευθύνθηκε προς Θρακομακεδόνες)

Παρά το σχέδιο εκκένωσης της κοινότητας και τη μη ύπαρξη νεκρών, 100.000 στρέμματα πευκοδάσους στη Βαρυμπόμπη και γύρω από αυτήν παραδόθηκαν στις φλόγες. Επιπλέον, κάηκαν κατά το ήμισυ, κατά περιπτώσεις όμως και ολοσχερώς δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Ελάχιστες εκτάσεις, σαν από... θαύμα, ενώ είχε καεί καθετί ολόγυρά τους, έμειναν άθικτες (θα μιλήσουμε αργότερα στο άρθρο για αυτές).

Η ευθύνη για την απώλεια του ελέγχου της πύρινης λαίλαπας αποδόθηκε στις 3 Ιουνίου 2022, κατόπιν εισαγγελικής έρευνας, σε 107 (πρωτοφανής αριθμός κληθέντων, σύμφωνα με τον έμπειρο αστυνομικό συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλο) αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, για λάθη και παραλείψεις τους. Τώρα, το αν η ευθύνη για την ανυπαρξία εναέριας επιτήρησης την 3η Αυγούστου 2021 αφορά την ίδια την ηγεσία της Πυροσβεστικής ή σχετίζεται με την έλλειψη εξοπλισμού, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε.


Τι κατέγραψε η κάμερα του «Η»

Στη Διασταύρωση Βαρυμπόμπης - διασταύρωση των λεωφόρων Ερυθραίας και Τατοΐου, που συνδέουν με Κηφισιά και Αχαρνές αντίστοιχα, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο βίντεο, υπήρξε τους τελευταίους μήνες μία προσπάθεια αναδάσωσης από πλευράς του δήμου Αχαρνών, ωστόσο αυτή αφορά μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της καμένης γης.


Στις επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, ανήκουν και ο Ιππικός Όμιλος της Βαρυμπόμπης, ενώ το Κτήμα Δεξιώσεων Cavallari κάηκε ολότελα. Στα παράλογα της έρευνας, το γεγονός ότι το «Τατόι Club», χώρος αναψυχής για οικονομικά πολύ εύρωστες οικογένειες, καθώς και 2 επαύλεις επί της λεωφόρου Ερυθραίας, φαίνονται εντελώς απείραχτες από τη φωτιά, ενώ οτιδήποτε υπάρχει περιμετρικά αυτών, έχει μετατραπεί σε στάχτη.

Καίριο ερώτημα: μήπως υπήρξε ειδική μέριμνα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και για την προστασία τους διατέθηκαν, κατόπιν εντολής, μέσα πυρόσβεσης που θα μπορούσαν να διατεθούν στην κάλυψη της υπόλοιπης κοινότητας; Υπάρχει απάντηση σε αυτό;

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η κατάσταση στο Κέντρο της Βαρυμπόμπης, από την οδό Χλόης και εφεξής, συγκριτικά με το πιο αραιοκατοικημένο υπόλοιπό της, φαντάζει καλύτερη. Συνομιλώντας με κατοίκους του Κέντρου, μάς δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει πολύ να επαναφέρουν την εικόνα της περιοχής στα προ 2021 επίπεδα, και η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της Πλατείας τούς δικαιώνει σε σημαντικό βαθμό.


(φώτο 3: από την κάτω πλευρά της Πλατείας Βαρυμπόμπης)

Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο... Γιατί;

Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα;

                                   

Αν και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, αυτή ταυτίζεται με την πίστη για μία -όσο γίνεται- γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων. Αυτό που καταγγέλλουν, όμως, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι το γεγονός ότι χρειάζεται να περάσουν υπερβολικά πολλά στάδια για την είσπραξή τους.

Να δούμε, όμως, ποια είναι αυτά: αφού οι πυρόπληκτοι καταθέσουν οικοδομική μελέτη της καμένης έκτασης στο Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, πρέπει μία ομάδα μηχανικών να επιθεωρήσει την έκταση.

Μετά χρειάζεται επίσκεψη μηχανικού για υδραυλική μελέτη αυτής, λόγω γειτνίασης του ρέματος Χελιδονούς με τη Βαρυμπόμπη, με την μελέτη να παραδίδεται στην Περιφέρεια. Χρειάζεται, βέβαια, επιπλέον έγκριση της Πολεοδομίας Αχαρνών και του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να εκδοθεί αποζημίωση στους πυροπαθείς, η οποία καλύπτεται κατά 8/10 από το Κράτος.

Το αν υπάρχει, λοιπόν, ελπίδα για τους πληγέντες, είναι πολύ σχετικό... όπως και το αν θα εισπράξουν την αποζημίωση. Προσέξτε: δεν έχει καταβληθεί ούτε σε έναν συμπολίτη μας αποζημίωση... έναν χρόνο μετά!

Ευχαριστίες

Το Headhunter ευχαριστεί τον Ραφαήλ Κλαριδόπουλο, φοιτητή του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, για τη στήριξη της αυτοψίας, τη σκηνοθεσία στα περισσότερα εκ των βίντεο και για την υπομονή που επέδειξε σε δύσκολες καιρικά συνθήκες για ρεπορτάζ. Η συμβολή του στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν πολύ σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...