Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ποιος ευθύνεται για την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη;


Ήταν ξημερώματα Σαββάτου (14/5) όταν ο Μάκης, ένας μαθητής Β' Γυμνασίου από τα Σεπόλια, έβαλε τέλος στη ζωή του, σφίγγοντας μία ζώνη στο λαιμό του και αφού κρεμάστηκε από το κρεβάτι του.  Επτά λεπτά χρειάστηκαν για να επέλθει ο θάνατος... ο φυσικός θάνατος. Γιατί κάτι στον ψυχισμό του 14χρονου είχε ραγίσει πολύ νωρίτερα. Το bullying από μία ομάδα σεσημασμένων συμμαθητών και το διαζύγιο των γονιών του φαίνεται πως ήταν οι βασικότεροι από τους λόγους που οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Βέβαια, οι καταστάσεις πίσω από αυτή την πρόταση έχουν πολύ περισσότερη ουσία .

Το προφίλ του 14χρονου μαθητή 

Ο αδικοχαμένος μαθητής, ο οποίος ήταν και αθλητής παγκρατίου, χαρακτηρίζεται από συμμαθητές και από γονείς αυτών ως ένα παιδί έξω καρδιά, που ό,τι κι αν του συνέβαινε, το εκλάμβανε ως αστείο και ακόμη και μπροστά στους συμμαθητές του χαμογελούσε. Πολλές φορές, όμως, έκλεινε μέσα του τον πόνο και δεν ήθελε να τον δείχνει. Συχνά απομονωνόταν: θα πήγαινε στα άλλα παιδιά, θα αντάλλαζαν λίγες κουβέντες, αλλά μετά θα απομακρυνόταν. 

Κομβικό σημείο στη ζωή του, ο χωρισμός των γονιών του, που τόν άφηνε πολύ προβληματισμό για καιρό. Αυτό φαίνεται ότι τον επηρέασε και ως προς το ποια άτομα θα ήταν αυτά στα οποία (δεν) θα εκμυστηρευόταν ο Μάκης τα όσα βίωνε. Ο αδερφός του δεν γνώριζε τίποτα, ενώ η γιαγιά γνώριζε μόνο για ένα περιστατικό κλοπής εις βάρος του εγγονού της. 

Η περιπέτεια, εντός και εκτός του 54ου Γυμνασίου Αθηνών

Οδός Καλαμά 2, στα Σεπόλια. Από εκεί ξεκινά η περιπέτεια του αυτόχειρα μαθητή., από το Γυμνάσιο όπου φοιτούσε. Επί σχεδόν ένα χρόνο, πολλοί συμμαθητές και οι καθηγητές του αντιλαμβάνονταν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά: ο Μάκης δεχόταν βία από μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων στο σχολείο του, ωστόσο δεν γινόταν κάτι γι' αυτό. 

Δεν είχε αρκετούς φίλους να τον υποστηρίξουν, ούτε μιλούσε πολύ με συμμαθητές του, όπως επισημαίνει μία συμμαθήτρια του Μάκη σε δήλωση της, στο protothema.gr. Άτομα με παραβατικές τάσεις φαίνεται ότι δημιουργούν ομάδες στις περιοχές του Κολωνού, των Σεπολίων και των Πατησίων, απειλούν παιδιά και δεν αρκούνται σε αυτό. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την περασμένη Παρασκευή (13/5) μία ομάδα ατόμων τού πετούσε νεράντζια από το σχολείο μέχρι το σπίτι του, τον έφτυναν πολλοί από αυτή την ομάδα, του πέταγαν νερά και απειλούσαν να τον μαχαιρώσουν. Τρεις μήνες πριν πεθάνει, είχε δεχθεί ξανά μια τέτοια επίθεση, και είχε αναφέρει στον φίλο του ότι ήταν απλώς μία πλάκα και δεν έδωσε περαιτέρω έκταση σε αυτό, παρά μόνο τού απηύθυνε μία ερώτηση που τον σόκαρε: «Αν αυτοκτονήσω ή αν πάθω κάτι ποτέ, τι θα κάνεις;».

Διευθυντής: Γνώριζε ή δε γνώριζε; 

Και ευλόγως προκύπτει το ερώτημα αν γνώριζε ή όχι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας για τα παραπάνω περιστατικά. Ο κύριος Νικόλαος Νικολόπουλος, λοιπόν, σε δηλώσεις του στον Τ/Σ ΑΝΤ1, επιμένει πως δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία ούτε υπέπεσε στην αντίληψη καθηγητών περιστατικό bullying σε βάρος του Μάκη. 

Μητέρα ενός συμμαθητή του, όμως, που μίλησε υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας της στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «από όσα μας έχουν πει τα παιδιά μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι γνωρίζει τα πάντα ο διευθυντής. Το θέμα είναι γιατί προσπαθεί να συγκαλύψει τα παιδιά αυτά, που είναι σαν συμμορία. Τσακώνονται στον Κολωνό, τσακώνονται παντού, είναι «σεσημασμένα», τα γνωρίζει και η Αστυνομία τα παιδιά». 

Δεν είναι εύκολο, όμως, να μιλήσουμε για συγκάλυψη ευθυνών, δεδομένης και της δυσκολίας διαχείρισης των συγκεκριμένων ομάδων ατόμων, ωστόσο όλο και περισσότεροι γονείς αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με το thetoc.gr, επιβεβαιώνουν την αδράνεια του συγκεκριμένου διευθυντή κατά τους προηγούμενους μήνες. 

Το ενδεχόμενο του blackout challenge 

Η εισαγγελική έρευνα διενεργείται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αντικείμενο της είναι να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία. Το κινητό του μαθητή έχει δοθεί για εκτεταμένο έλεγχο στις Αρχές, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια της αυτοκτονίας σε κινήσεις ή συζητήσεις του μέσω του Διαδικτύου. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετείχε το παιδί στο «blackout challenge», ή σε κάποιο παρόμοιο φονικό παιχνίδι, γνωστής πλατφόρμας των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης. 

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο οποίο το εκτιθέμενο στις δοκιμασίες άτομο δένει κάτι στο λαιμό του και προσπαθεί να το βγάλει χωρίς να πνιγεί, ενώ παράλληλα το βιντεοσκοπεί και το αναρτά. Ενδεχόμενο που, βέβαια, συγκεντρώνει όλο και λιγότερες πιθανότητες, με το πέρασμα των ημερών.

Εύρεση συννέφου για πτώση... πάλι;

Η είδηση του θανάτου του 14χρονου μαθητή βρήκε μια κοινωνία που αντιμετώπιζε το θέμα σαν να ήταν πρωτόγνωρο γεγονός. Το bullying δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο και παραβατικές ομάδες στα σχολεία, δυστυχώς, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ιδιαίτερα μετά τον διπλό εγκλεισμό (λόγω κορωνοϊού) της περιόδου 2020-21.

Άκουσα ακόμα και γνωστούς μου να διερωτώνται αν ένας αθλητής στο παγκράτιο μπορεί να δέχεται σχολική βία. Το bullying δεν γνωρίζει φραγμούς από αθλήματα, κοινωνική ή οικονομική κατάσταση και τα σχετικά: τα άτομα που έχουν διάθεση επιβολής μπορούν πολύ εύκολα να παραβλέψουν κάθε τέτοιο παράγοντα, αν στοχοποιήσουν έναν συμμαθητή τους, πόσω μάλλον αν δεν έχει πολλούς φίλους.

Το γεγονός ότι ένας νέος είναι αθλούμενος και εξασκεί το σώμα του, και μάλιστα μέσω του παγκρατίου, δεν τον καθιστά άτρωτο απέναντι σε μανιώδεις επιθέσεις σεσημασμένων και φανατισμένων ατόμων. Μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό; 

Ας συλλυπηθούμε για αυτή την αθώα ψυχή που χάθηκε τόσο άδικα, και δικαίως θα το πράξουμε. Μολαταύτα, πιο σημαντικό από αυτό είναι να καταλάβουν οι υπόλοιποι γονείς τι πρότυπα να δίνουν στα παιδιά τους: σίγουρα όχι αντίστοιχα με αυτά των θυτών της υπόθεσης. Αυτό εξαρτάται από τους ίδιους, τον χαρακτήρα και τα βιώματα τους. Οψόμεθα...

(πηγή εικόνας: in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...