Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Όταν η κοινωνία... κοιμάται ύπνο βαθύ: η υπόθεση Θύμιου Μπουγά


Θα μπορούσε να κριθεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπλάνησης πολιτών και Μέσων Ενημέρωσης από τα Social Media στην Ελλάδα, αν οι διαστάσεις του συγκεκριμένου θέματος δεν ήταν τόσο βαθιές και δυσκολοχώνευτες. Πριν λίγες ημέρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στον Πύργο Ηλείας, ο 39χρονος Ευθύμης (Θύμιος) Μπουγάς. Αν και χαρακτηρίστηκε από κάποιους «Φρέντι Κρούγκερ» του Πύργου και «μανιακός με το τσεκούρι», η ιστορία του είναι ολότελα διαφορετική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τραγική.

Η στιγμή που άλλαξε για πάντα τη ζωή του

Ήταν μόλις 26 ετών το 2008 και είχε μία δουλειά στην πόλη που ζούσε, την Τρίπολη, ώσπου ένα ατύχημα έμελλε να ανατρέψει τις ισορροπίες στη ζωή του. Για την ακρίβεια, είχε ένα τροχαίο με τη μηχανή που οδηγούσε, γεγονός που εκτός από τα κατάγματα που του επέφερε, τού στέρησε και το μισό του πρόσωπο, αφού καταστράφηκε όλη η άνω γνάθος του, με αποτέλεσμα έκτοτε να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να φάει και να μιλήσει, η οποία του χορηγήθηκε κατά την τρίμηνη νοσηλεία του στο νοσοκομείο ΚΑΤ. 

Έχοντας χάσει τη δουλειά, τους φίλους του, την ευκαιρία να σχεδιάσει την ζωή του όπως επιθυμούσε, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον Πύργο και να ζήσει με το πολύ μικρό επίδομα που λαμβάνει το οποίο μόλις και μετά βίας αρκεί για την επιβίωσή του, που στην αρχή ήταν 626 ευρώ το δίμηνο και κάλυπτε οριακά το ενοίκιο (όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό της Ηλείας «ΟΡΤ»  το 2011), ενώ άγνωστο παραμένει πόσο είναι το αναπηρικό του επίδομα σήμερα. Τουλάχιστον, όμως, τον στήριζαν κάποιοι γείτονες του. 


Στην ίδια συνέντευξη ο Θύμιος, με τρεμάμενη φωνή, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να με δει κάποιο παιδάκι ή κάποιος ηλικιωμένος άνθρωπος γιατί θα τρομάξει (...) Θα ήθελα να με πάρει τηλέφωνο ένας γιατρός να με δει και να μου πει τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο», δηλώσεις που καθιστούν εμφανές το αδιέξοδο που καλείτο να αντιμετωπίσει. 

Το bullying και η διαπόμπευση στα Κοινωνικά Δίκτυα 

Η εικόνα του μετά το ατύχημα έχει δώσει αφορμή σε κάποιους ανώριμους νεαρούς, ακόμη και ανήλικους, να τον κοροϊδεύουν και να πετούν πέτρες στο σπίτι του. Το άγριο bullying τον έβγαλε πρόσφατα εκτός εαυτού και προσπάθησε να φοβίσει κάποιους νεαρούς που τον πείραζαν μέσα στη νύχτα, όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο που εξασφάλισε το patrisnews.gr.

Αυτό το βίντεο, που φαίνεται ότι εξασφάλισε το patrisnews.gr, ανέβηκε και στο YouTube στις 3 Μαΐου: σε αυτό, ο Θύμιος φαίνεται πως έπεσε για μια ακόμα φορά θύμα μιας τέτοιας επίθεσης, που όμως χαρακτηρίστηκε «πλάκα» από τους θύτες. Αυτή ήταν που όπλισε το χέρι του κυνηγώντας νεαρούς στον Πύργο.


Στις προειδοποιήσεις που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα για τον μυστηριώδη άνδρα «που φέρεται να τρομοκρατεί παιδιά τα βράδια» , αναφερόταν ότι είναι παραμορφωμένος και περιγραφόταν σαν τον Φρέντι Κρούγκερ από την ταινία τρόμου «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες»!

Η εξαφάνιση

Τις τελευταίες ημέρες, ο 39χρονος άνδρας είναι άφαντος, αφού η Αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη του, που αγνοούνται από την περασμένη Τετάρτη (4/5), όταν και εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο Α.Τ. Πύργου προκειμένου να ζητήσει προστασία από τους ανθρώπους που του έκαναν την ζωή «κόλαση» για ένα στόρι στο Instagram. Μάλιστα έχει εκδοθεί και Silver Alert από την «Γραμμή Ζωής» για την εξαφάνιση του. 


Σχετικά με την επίθεση με το τσεκούρι, πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα «Πατρίς» αναφέρονται σε ένα εξαρχής στημένο σκηνικό για λόγους δημοσιότητας, το οποίο στην συνέχεια συνοδεύτηκε από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία. Η Αστυνομία, μετά την καταγγελία, έκανε επιτόπια έρευνα στο σημείο και διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση: το σκηνικό που στήθηκε, ωστόσο, ήταν αρκετό για την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς -όπως αποδείχτηκε- ιδιαίτερο λόγο. 

Και μία κοινωνία... σε ύπνωση 

Ο Ευθύμης, ή Θύμιος -πείτε τον όπως εσείς θέλετε- είναι ένας άνθρωπος που ήθελε να ζήσει, αλλά ένα ατύχημα, την ώρα που πήγαινε στην εργασία του, δεν τον άφησε. Είναι ένας άνθρωπος που χρειαζόταν και χρειάζεται, αν και εφόσον ζει, την στήριξη όλων μας και μέχρι τώρα, την έχει δεχτεί στο ελάχιστο. 

Ούτε η τοπική κοινωνία της Αγίας Βαρβάρας στον Πύργο (εξαιρούνται οι λίγοι γείτονες που τον βοηθούσαν), ούτε κάποιος άλλος ενδιαφέρθηκε για την προστασία της ζωής του, παρά μόνο όταν εξαφανίστηκε και διαπιστώθηκε ότι η διαπόμπευση του στα Social Media στηρίχθηκε σε σκηνοθετημένο γεγονός.

Αυτή είναι η ανθρωπιά της σημερινής κοινωνίας; Να θυμόμαστε συνανθρώπους μας μόνο μετά από ένα δελτίο εξαφάνισης; Ή ακόμα χειρότερα, ενώ γνωρίζουμε για την ιστορία ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο περιθώριο, να τον βασανίζουμε κι άλλο, να τον παρουσιάζουμε ως τρελό και να τον χαρακτηρίζουμε άκριτα, πριν από κάθε διασταύρωση πληροφοριών, ως κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια; 

Αλλά δεν γίνεται τυχαία το παραπάνω σκηνικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν με μανία να βρουν έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» στην κοινότητα τους, ώστε να κρύψουν τα δικά τους προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά και άλλα προβλήματα. Στοχοποιώντας άτομα όπως ο Ευθύμης, αισθάνονται ότι έχουν μία αξία, ότι διαθέτουν μία θέση στον κόσμο και κοιμούνται ήσυχοι, μη σκεπτόμενοι τις συνέπειες της στάσης τους, στο εγγύς και το μακρινό μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...