Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: φως σε μία υπόθεση - βαβέλ


Από τις 17 Νοεμβρίου 2022, οι τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, καθώς και τα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε., ξεκίνησαν να ασχολούνται με ένα ζήτημα που χαρακτήρισαν πολύκροτο. Αφορούσε ένα σύνολο εκπεφρασμένων καταγγελιών πρώην τροφίμων της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», κυρίως για ασέλγεια και σωματική κακοποίηση. 

Ωστόσο λίγοι είναι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τον βαθμό αληθείας των πληροφοριών που γίνονταν γνωστές από τα Μέσα Ενημέρωσης, πριν καν υπάρξουν καταθέσεις των εμπλεκομένων στη Δικαιοσύνη, ενώ έσπευσαν να εκφέρουν επώνυμοι και ανώνυμοι σχολιαστές αρνητική ως και υβριστική γνώμη για τον ιδρυτή και - πρώην, πια - διευθυντή της δομής, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, καθώς και για τη σύζυγό του, πρεσβυτέρα Σταματία Περγαντή.

(η συνέντευξη Αντωνίου και Σταματίας Περγαντή στον Απόστολο Μαγγηριάδη, που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως στα κοινωνικά δίκτυα, 18 Νοεμβρίου 2022, πηγή: newsbomb.gr)

Ακόμα λιγότεροι, δε, διέκριναν τον πιθανό κυβερνητικό δάκτυλο πίσω από την επίθεση στους δύο προαναφερθέντες.

Μετά από τόσους μήνες ερευνών (αν υποθέσουμε ότι έγιναν), μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» και τις καταγγελίες εις βάρος των υπευθύνων της οργάνωσης; Η συνέχεια, ακριβώς παρακάτω...

Για ένα κτίριο αδειανό, για μιαν... Κιβωτό

Η πρώτη καταγγελία εναντίον στελέχους στην αρχή, εν συνεχεία εναντίον του πατρός Αντωνίου για ασέλγεια, έγινε από 17χρονο πρώην τρόφιμο της δομής Κολωνού και γνωστοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2022, σχεδόν ταυτόχρονα με την καταγγελία 15χρονου παιδιού που διαβιούσε στην δομή Βόλου. 

Αυτές οι δύο καταγγελίες αποτέλεσαν τον λόγο για τον οποίο ο Ε.Φ.Κ.Α. απέσυρε εκείνη την ημέρα διάταξη με την οποία παραχωρούσε ακίνητό του - μόλις δύο μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2022 -  στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ποιος, όμως, επιθυμούσε διακαώς και απέκτησε αυτό το κτίριο; 

(φώτο: ο αντιπρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μιχαήλ Γουρζής)

Στις 24 Νοεμβρίου, παραχωρήθηκε η κυριότητα του κτιρίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το περίεργο πού βρίσκεται, ωστόσο; Ότι πίσω από την εταιρεία αυτή βρίσκεται ο πεθερός του νυν υπουργού Εξωτερικών, του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο Μιχαήλ Γουρζής. Μοιάζει (και) κυβερνητικό, λοιπόν, το ενδιαφέρον στην υπόθεση.

Μήπως οι δύο καταγγελίες για τις οποίες μιλήσαμε στην αρχή αυτής της ενότητας ήταν καθοδηγούμενες εξ αυτού του λόγου; Μη βιάζεστε για συμπεράσματα, έχει πολλή ακόμα ουσία η υπόθεση.

Νέο Δ.Σ. στην «Κιβωτό»


(πηγή βίντεο: skai.gr)

Οι κρατικές αρχές δεν κινήθηκαν με ρυθμό αργό, μεσογειακό, όλως παραδόξως, στο ζήτημα της «Κιβωτού του Κόσμου». Παράλληλα με τη εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση των καταγγελιών, αποπέμφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της δομής όλα τα προϋπάρχοντα μέλη και διορίστηκε νέο, επταμελές συμβούλιο, υπεύθυνο για την πορεία της εφεξής. Παρατίθενται ευθύς τα μέλη αυτού και οι ιδιότητες τους, όπως δηλώθηκαν τότε επισήμως.

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».

Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων του "Θεοτόκος" - Μαζί για το Παιδί».

Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».

Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκ πρώτης όψεως, μιλάμε για πρόσωπα υπεράνω υποψίας, που μπορεί να προσφέρουν ένα μέλλον μακριά από κακοποιήσεις, για το σύνολο των ανηλίκων. Έχουν έτσι, όμως, τα πράγματα; Ή το ενδιαφέρον βρίσκεται κάπου αλλού;

Κουνιάδος (σ.σ. αδελφός του συζύγου) της σημερινής προέδρου της οργάνωσης είναι ο διορισμένος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος. Του οποίου οι σχέσεις με τον Πρωθυπουργό είναι άριστες. 


(φώτο: ο Αθανάσιος Μαρτίνος, κατά την ορκομωσία του ως πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, στα δεξιά της φωτογραφίας, με κόκκινη γραβάτα)

Οι κ.κ. Οικονόμου και Ζομπανάκης συνεργάζονται, μέσω των οργανώσεών τους, με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», που διευθύνει η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Με τον κο Γλούμη - Ατσαλάκη να είναι σε διευθυντική θέση υπουργείου, η πλειονότητα των μελών βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με την έγκριτη οικονομική ιστοσελίδα newmoney.gr, άσκησε έντονη πίεση ειδικά για την τοποθέτηση της Μαρτίνου ως προέδρου στο Δ.Σ. της «Κιβωτού».

(φώτο: η Αλεξάνδρα Μαρτίνου)

Κυβερνητικός, πλέον, ο έλεγχος μίας ανεξάρτητης οργάνωσης κοινωνικού ενδιαφέροντος και των οικονομικών της, τα οποία θα δείτε ευθύς αμέσως. Κοινώς, στόχος επετεύχθη.

Η ενοχοποίηση για τις χορηγίες...

Ειδικά μετά την τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ακούγονταν όλο και περισσότερο αναφορές σε οικονομικά εγκλήματα και όχι με τόση ένταση σε σεξουαλικά. 

(πηγή βίντεο: skai.gr)

Μεταφέρουμε από σχετικό άρθρο της Huffington Post Greece, πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα ενός οργανισμού που ουδέποτε είχε εμπλακεί ως τότε σε σκάνδαλα διαφθοράς:

«Ειδικότερα, η Κιβωτός του Κόσμου φέρεται να είχε:

– 90 εκατομμύρια έσοδα από χορηγίες από το 2007 έως το 2022

– Ετήσιο πλεόνασμα έως 1 εκατομμύριο

– Αποθεματικό 10 εκατομμύρια

– Κινητή περιουσία 7 εκατομμύρια

– Ακριβά οχήματα».

Τα έσοδα από χορηγίες δεν αποτελούν υπέρογκο ποσό και δη σε βάθος δεκαπενταετίας, όπως παρουσιάστηκε σε πλήθος Μέσων Ενημέρωσης. Με απλή αναγωγή, προκύπτουν χορηγίες 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που αν διαιρεθούν για τις ανάγκες των 12 δομών του οργανισμού, προκύπτει για κάθε δομή ετησίως το ποσό των 500.000 ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, εξόδων σίτισης των τροφίμων της εκάστοτε δομής και καταβολής μισθών στο προσωπικό. 

Τα υπόλοιπα, ωστόσο, φαίνεται πως αποτέλεσαν βασικό λόγο για τον οποίον ο 17χρονος καταγγέλλων, από τη δομή Κολωνού, μαρτυρούσε στην κάμερα του Alpha και στην εκπομπή «Super Κατερίνα», πως ο πατέρας Αντώνιος «δεν ήταν άγιος, αλλά επαγγελματίας». 

... και καταθέσεις που άλλαξαν άρδην ή αντικρούστηκαν

Τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά. Τι συνέβη, όμως, με τις κατηγορίες περί κακοποιήσεων;

Αφενός, ο 24χρονος σήμερα Ελλάδιος, ο οποίος είχε κατηγορήσει  στις 7 Δεκεμβρίου 2022, μέσω της εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου, «Live News», τον Αντώνιο για σωματική κακοποίηση, έκανε στροφή 180 μοιρών και ζήτησε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 δημοσίως συγγνώμη, μερικές εβδομάδες πριν αποκαλυφθεί η εμπλοκή του σε υπόθεση μαστροπείας, με θύματα δύο κορίτσια που διέμεναν στο Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο της Νέας Σμύρνης.

(ο Ελλάδιος ανασκευάζει όσα είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο, κατηγορώντας αυτόν και την εκπομπή του για χρηματισμό, 31 Ιανουαρίου 2023, πηγή βίντεο: Ekklisia Online News)

Όσο για τον 19χρονο καταγγέλλοντα, δεν μετρούν μόνο οι περί του αντιθέτου καταθέσεις τουλάχιστον 5 φιλοξενουμένων της οργάνωσης στη Δικαιοσύνη - ενός εξ αυτών και στην τηλεόραση, ο λόγος για τον Τσαμπίκο Λούτσα - αλλά και το γεγονός ότι η πλευρά της υπεράσπισης προσκόμισε βιντεοληπτικό υλικό που αποδείκνυε ότι ο φερόμενος ως θύμα ασέλγειας δεν βρισκόταν καν στο ίδιο μέρος με τον φερόμενο ως βιαστή του, την ώρα και μέρα που ο πρώτος ανέφερε στην κατάθεσή του. 

(ο Τσαμπίκος Λούτσα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, 24 Νοεμβρίου 2022, πηγή: Newsbomb Website)

Μέρος του υλικού αυτού, προβλήθηκε κι από την εκπομπή «Τ-Live», στις αρχές Απριλίου 2023 - δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Οι υπόλοιπες δεν έχουν διερευνηθεί περαιτέρω από τη Δικαιοσύνη. Τελικώς, ο πατέρας Αντώνιος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, στις 30 Ιουνίου 2023 - ελπίζω να μην το διαβάζετε πρώτη φορά στο ιστολόγιό μας.

(πηγή βίντεο: newsit.gr)

Τι να πιστέψουμε τελικά; 

Το μεν πρώτο, ότι χωρίς αμφιβολία υπήρχε κυβερνητική εμπλοκή στην προσπάθεια σπίλωσης του πατρός Αντωνίου και των συνεργατών του στην «Κιβωτό», για την αποκόμιση από συγκεκριμένα συμφέροντα των κερδών της οργάνωσης. 

Το δε άλλο, ότι για να πειστεί η κοινή γνώμη για το ειδεχθές της προσωπικότητας του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, έπρεπε να υπάρχουν και πειστικές, ως ανατριχιαστικές ακόμα, καταγγελίες περί ασέλγειας, βιασμού κλπ., ακόμα κι αν δεν έλαβαν χώρα τα υπό περιγραφή περιστατικά. 

Αυτές οι καταγγελίες θα έκρυβαν το πραγματικό κίνητρο πίσω από την έντονη επιθυμία της πρώην υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, να επιβληθεί στη λειτουργία οργανώσεων προστασίας παιδιών, το οποίο έχετε καταλάβει διαβάζοντας τις πρώτες ενότητες. Παρόμοιες κινήσεις είδαμε να λαμβάνουν χώρα εις βάρος και της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τον Δεκέμβριο του 2022, που τελικά δεν προχώρησαν.

Κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την υπόθεση, έστω αυτή την ειδησεογραφική κατασκευή, είναι το εξής: να προσέχουμε τι βλέπουμε και γιατί το βλέπουμε. Όταν ένα γεγονός κατακλύζει επί μέρες, εβδομάδες ή και μήνες τα Μέσα Ενημέρωσης, ή είναι απόλυτα αληθή όσα λέγονται, ή... κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας - σοφός ο Σαίξπηρ όταν έγραφε τον Άμλετ. 

Και τότε, πρέπει αυτό να αναζητηθεί πολύ προσεκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...