Μπορεί το θέμα να είναι γνωστό εδώ και λίγους μήνες, μια και η Βουλή υπερψήφισε τον νόμο 4849/2021 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, περί διεξαγωγής του υπαίθριου εμπορίου, αλλά μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση. Ο χρόνος κυλά αμείλικτος, λοιπόν, και ο θεσμός των "Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες" φαίνεται ότι καταργείται οριστικά από την φετινή Πρωτομαγιά, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια μαστίζει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της χώρας. Και η συγκεκριμένη κατάργηση αποτυπώνεται στο Άρθρο 3 του εν λόγω νόμου.
Μία μικρή αναδρομή στον θεσμό
Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησε αυτός ο θεσμός: εμφανίστηκε στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2011. Ξεκίνησε ως αυτόνομο, εθελοντικό κίνημα, ανεξάρτητο σε κάθε δήμο ή περιοχή της χώρας μας, με μέλη που παρέχουν την κοινωνική προσφορά τους ανιδιοτελώς, με πολλαπλούς στόχους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δήμοι "αγκάλιασαν" και προέβαλλαν την δράση των αγορών αυτών και των παραγωγών που συμμετείχαν, μοιράζοντας και διαφημιστικά από σπίτι σε σπίτι, σχετικά με την κοστολόγηση εκάστου προϊόντος, αν και υπήρξαν (λιγότεροι) δήμοι των οποίων οι διοικήσεις άσκησαν διώξεις εναντίον των αγορών αυτών.
Σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε περισσότερο και λόγω COVID, αλλά και λόγω του ρωσοουκρανικού, φέτος που οι άνεργοι ξαναπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 1.000.000 ατόμων, η ανάγκη συνεχούς λειτουργίας τους είναι περισσότερο από αναγκαία. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις αγορές διατίθενται προϊόντα προσυσκευασμένα, σε μεγάλες συσκευασίες, με συγκεκριμένο βάρος, με τιμή προκαθορισμένη, αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης από μικρούς παραγωγούς ή βιοτέχνες και συνήθως μακρόχρονης αποθήκευσης (τα φυτικά προιόντα άμεσης κατανάλωσης είναι ελάχιστα). Με τον τρόπο αυτό δεν έρχονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τις λαϊκές αγορές και τα μικρά μπακάλικα.
Οι συνέπειες της κυβερνητικής "ακαμψίας"
Η στάση αυτή της σημερινής κυβέρνησης εκ των πραγμάτων ωθεί τους μικροκαλλιεργητές και παραγωγούς είτε στην είσοδο στα μητρώα των λαϊκών αγορών είτε στα σούπερ μάρκετ: διαφορετικά είναι καταδικασμένοι να μείνουν περιορισμένοι σε πωλήσεις, στην περιφέρεια που παράγουν τα προϊόντα τους, ή να περιμένουν εκθέσεις προϊόντων με την ελπίδα να γίνουν γνωστά τα προϊόντα τους. Από την άλλη, η κατάργηση των συγκεκριμένων αγορών στερεί από τα κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα μία οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για την κάλυψη της σίτισης, καθώς σε αυτές οι τιμές παραμένουν σταθερές ακόμα και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία - και δεν παίρνουν την ανιούσα, όπως σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.
Μία... περίοδος χάριτος
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ωστόσο, για να μην φανεί ότι διακόπτει απότομα την λειτουργία των ΑΧΜ, έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο περίοδο χάριτος τριών μηνών (Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2022), με τον όρο σε κάθε δήμο να τελούνται αυστηρά μία φορά κάθε μήνα.
Και δύο υστερόγραφα
ΥΓ. Παρότι το Headhunter είναι ένα blog που επικεντρώνεται στο Αστυνομικό Ρεπορτάζ, είναι επίσης κι ένα blog που στέκεται δίπλα στην κοινωνία και αφουγκράζεται τα προβλήματα της, όπως είχα διαβεβαιώσει στην εισαγωγική ανάρτηση του blog.
ΥΓ. 2: Ευχαριστώ πολύ την τοπική εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες" που κυκλοφορεί στην Νέα Σμύρνη, για την ανάδειξη του ζητήματος. Αν δεν ήταν η καταχώριση στην 14η σελίδα του φύλλου Μαρτίου 2022, ίσως και να μην είχα ακούσει για αυτή την απόφαση... που φυσικά αποσιωπήθηκε από τα αποκαλούμενα "συστημικά" ΜΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου