Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Φάκελος "Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ"


Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, χθες Κυριακή (20/3), κατά τις βραδινές ώρες, άτομα αγνώστων -μέχρι τώρα- στοιχείων πραγματοποίησαν παραβίαση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του οργανισμού, με χρήση κακόβουλου λογισμικού. Το γεγονός αυτό οδήγησε την διοίκηση των ΕΛΤΑ στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πληροφοριακών βάσεων όλων των καταστημάτων, ενώ αργά το μεσημέρι ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία πολλών υπηρεσιών του οργανισμού.

Παρακάτω, βλέπετε ρεπορτάζ για το πρόβλημα που προέκυψε στα ΕΛΤΑ, όπως το παρουσίασαν σήμερα, Δευτέρα 21/3, τα περιφερειακά κανάλια "Astra" της Θεσσαλίας και "Επιλογές" της Ανατολικής Μακεδονίας. 



Με βάση το ρεπορτάζ του "Headhunter", η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και η κατάθεση αλληλογραφίας που τις αφορά έγινε απρόσκοπτα σήμερα στα ταχυδρομικά καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είδη αλληλογραφίας εκτελούνταν μόνο μέσω της υπηρεσίας ΕΛΤΑ Courier, όμως η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων στους δικαιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης, δεν επετεύχθη σε αρκετές περιπτώσεις. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν έχει υπάρξει διαρροή των προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων συμπολιτών μας: αυτό μένει να αποδειχθεί.

Πυρά από την Αντιπολίτευση 

Η κυβερνοεπίθεση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριο Κάτση, να βγάζει ανακοίνωση (που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ), μέσω της οποίας στηλιτεύει τους χειρισμούς των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που οδηγούν -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- σε μείωση προσωπικού και εύνοια των ιδιωτών ανταγωνιστών των ΕΛΤΑ από την απαξίωση του οργανισμού. Επιπλέον, ζητά διαβεβαιώσεις για την απόλυτη εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και για τον τρόπο κάλυψης της δημιουργηθείσας ζημιάς.

Οι παραλείψεις της διοίκησης 

Ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Γ. Κωνσταντόπουλος, ωστόσο, φαίνεται να μην έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για ένα από τα πιο βασικά μέτρα αντιμετώπισης και εξιχνίασης της ηλεκτρονικής επίθεσης: όφειλε να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να αναγνωριστεί από ειδικούς της Δίωξης το IP της συσκευής από την οποία ενήργησαν οι δράστες (δηλαδή η "ταυτότητα" της, που δηλώνει και το σημείο στο οποίο βρισκόταν η συσκευή και που μπορεί να μας οδηγήσει στους υπευθύνους της επίθεσης) όπως και το λογισμικό που χρησιμοποίησαν, και αμέσως να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Αν είχε δοθεί η εντολή στη Δίωξη, θα γινόταν έστω μια αναφορά από κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο Μέσα Ενημέρωσης, ή ακόμα και από την ανακοίνωση που δημοσίευσε η διοίκηση των ΕΛΤΑ. Μπορεί για εμάς αυτό να θεωρείται αυτονόητο, όμως στην Ελλάδα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο... 

Πάντως το χακάρισμα που δέχτηκε μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες της χώρας φανερώνει ότι έχουν να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα ως προς την ψηφιακή θωράκιση των δημοσίων υπηρεσιών, ιδίως σε μία χώρα που φιλοδοξεί να "ηγείται στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση", όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

(πηγή φωτογραφίας: INTIME/Γιάννης Λιάκος) 

2 σχόλια:

  1. Δε περιμέναμε κάτι από ανθρώπους οι οποίοι διοικούν την εταιρεία μόνο για το μισθό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όταν ξεχνάς να πράξεις κάτι τόσο προφανές, δίνεις πάτημα στους χάκερς να το προκαλέσουν αυτό και σε άλλες σημαντικές για τους πολίτες υπηρεσίες.

      Διαγραφή

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...