Το «Headhunter» επιστρέφει μετά από αρκετό καιρό, για να κλείσει το 2022 με ένα θέμα που είχε προαναγγελθεί μέσω των Social Media: μετά το άρθρο για τις συνθήκες προπόνησης των Ολυμπιονικών μας (διαβάστε το ΕΔΩ), ένα άρθρο για σεξουαλικά σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί στον χώρο του αθλητισμού στην Ελλάδα, είναι φυσικό και επόμενο να εμφανιστεί.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι το εξής: η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου έδωσε, τον Ιανουάριο του 2021, θάρρος στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να καταγγείλουν τους κακοποιητές ή βιαστές τους. Οι καταγγελίες, ωστόσο, πού βρίσκονται σήμερα;
Ας δούμε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αφού για όλες είναι ανέφικτο να υπάρξει αναφορά σε ένα μόνο άρθρο.
Σοφία Μπεκατώρου: η πρώτη διδάξασα
Στις 15 Ιανουαρίου 2021, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην ανέχεσαι», η χρυσή Ολυμπιονίκης είχε εκθέσει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Αριστείδη Αδαμόπουλο, τότε εξέχοντα παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μετέπειτα αντιπρόεδρο αυτής, το 1998, όταν αυτή ήταν 21 ετών και είχε μόλις πανηγυρίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000), με τη συναθλήτριά της, Αιμιλία Τσουλφά.
Δεν ήταν εύκολο να διαχειριστεί την ασέλγεια σε βάρος της, από έναν παράγοντα μάλιστα που και η ίδια είχε επισημάνει ότι αντιμετώπιζε, όπως και οι συναθλητές της, σαν πατέρα. Δεν ήταν εύκολο να μιλήσει για αυτό στους γονείς της, γιατί φοβόταν ότι θα της ζητούσαν να αποσυρθεί από την ιστιοπλοΐα. Το ίδιο και για τους συναθλητές της: δεν γνώριζε αν θα την στήριζαν ή αν θα προτιμούσαν τη σιωπή για να μην υπάρξουν εμπόδια στην αθλητική τους σταδιοδρομία. Γι'αυτό εκφράστηκε αρκετά χρόνια μετά.
Ωστόσο η καταγγελία δεν ήταν εφικτό να προχωρήσει δικαστικά, επειδή είχε παρέλθει η εικοσαετία - συγκεκριμένα πέρασαν 23 χρόνια - από τη διάπραξη του εν λόγω αδικήματος. Ο Αδαμόπουλος πέθανε φέτος (2022) τον Σεπτέμβριο. Ο θάνατος του πέρασε «στα ψιλά» από τα ΜΜΕ, με την είδηση να γίνεται γνωστή μόνο σε ιστοσελίδες. Τα όσα άφησε πίσω του, όμως, δεν πέθαναν: πρόλαβαν να γίνουν γνωστά και να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για πολλούς αθλητές.
Λίγες μέρες μετά: η υπόθεση της 12χρονης αθλήτριας πάλης
Μπορεί το άθλημα στο οποίο περνάμε να μη σχετίζεται με την ιστιοπλοΐα, αλλά η υπόθεση αναδείχθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης οκτώ μέρες μετά, στις 23 Ιανουαρίου του 2021, από τους γονείς του θύματος βιασμού.
Ιούλιος του 2016. Μία 12χρονη αθλήτρια ελληνορωμαϊκής πάλης από περιοχή της Ανατολικής Αττικής, πηγαίνει, όπως και άλλες συναθλήτριες της, σε μία προπονητική κατασκήνωση, μαζί με τον 47χρονο προπονητή της. Στη διάρκεια αυτής, νοσεί από πυελονεφρίτιδα, ανεβάζει πυρετό και ο εν λόγω προπονητής της προτείνει να μείνει στο δωμάτιο του.
Η συνέχεια, ευνόητη. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε η ΕΡΤ το 2021, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είχαν αναπτυχθεί ολοκληρωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ήδη από τον Μάιο εκείνου του έτους - με σαφή πρόθεση και υπαιτιότητα του προπονητή - όπως απέδειξαν οι εξετάσεις της ανήλικης αθλήτριας, τον Οκτώβριο του 2016.
Μετά τις εξετάσεις, ο 47χρονος προφυλακίστηκε στην Τρίπολη - ακόμα κι αν ισχυρίστηκε ότι η κατηγορία ήταν αποκύημα φαντασίας και στόχο είχε να πληγεί η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης - και, έναν χρόνο αργότερα, κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, με ποινή κάθειρξης 12 ετών. Ως και σήμερα, βρίσκεται στη φυλακή. Θα ισχύσει, όμως, μέχρι τέλους η ποινή;
Επίσης γεννιούνται κι άλλα ερωτήματα: ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Θάνος, όχι απλώς ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για το περιστατικό, αλλά δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε ότι η δράση του 47χρονου στο άθλημα και ο σύλλογος τον οποιον είχε ιδρύσει, ήταν έκνομα (πράγμα που κατήγγειλε η δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης, Ειρήνη Μαρούπα). Λέει την αλήθεια; Θα μάς επιτρέψετε να έχουμε αμφιβολίες, λόγω του θέματος που ανοίγουμε αμέσως τώρα.
Επιχείρηση «βυθίσατε τον Πιλίδη»
(το ιστορικό της φράσης «βυθίσατε το "Χόρα"»)
Γιατί αυτό;
Επειδή ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για περιστατικά σαν το παραπάνω (της 12χρονης αθλήτριας), που ο Κώστας Θάνος φέρεται να συγκάλυπτε επί της θητείας του. Ξεκίνησε έρευνα, την οποία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σταμάτησε απότομα, όπως καταγγέλλει η Ειρήνη Μαρούπα.
Επιπλέον, επειδή στο Survivor 5 είχε εκφραστεί ανοιχτά για την χειραγώγηση αποτελεσμάτων σε ελληνικά πρωταθλήματα, αλλά και συμμετοχές Ελλήνων παλαιστών στο εξωτερικό.
Κατόπιν των παραπάνω, για να υπάρχει έρεισμα στα λεγόμενα της Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στήθηκε σκηνικό έντασης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης, στις Σέρρες (Μάιος 2022). Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Π. με την σύζυγό του, τον απειλούσαν από την αρχή της διοργάνωσης ότι θα τον καταστρέψουν και ότι θα τον αφήσουν εκτός πάλης. Η πρόκληση ήταν επίμονη, ο πρωταθλητής σε ανύποπτο χρόνο δέχτηκε ράπισμα από τη σύζυγο του παράγοντα, με αποτέλεσμα να απαντήσει στο χτύπημα ομοίως και να φτάσει σε σημείο πλέον να απειλείται με σοβαρές ποινές αποκλεισμού από μελλοντικές διοργανώσεις.
Ποια η επόμενη μέρα του #me_too στον ελληνικό αθλητισμό;
Αν ο στόχος του #me_too στο πεδίο του αθλητισμού ήταν η αποκάλυψη των σκανδάλων και των κακοποιητικών συμπεριφορών στον χώρο, όπως έγραψε τον Μάιο του 2021 η Ξένια Κουναλάκη στην «Καθημερινή», τότε μιλάμε για έναν ημιτελή στόχο.
Γιατί αυτός δεν προϋποθέτει απαραίτητα την καταδίκη των θυτών, αλλά ούτε και την πρόληψη του φαινομένου στο μέλλον - δια του παραδειγματισμού από την καταδίκη όσων διέπραξαν ή επέτρεψαν να συμβεί κάποιο κακοποιητικό φαινόμενο, εν προκειμένω στον αθλητισμό. Επίσης δεν προϋποθέτει την προστασία των καταγγελόντων από τις επιθέσεις που θα δεχτούν από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών.
Άλλες καταγγελίες, από τον Ιανουάριο του 2021, έχουν πάρει την άγουσα για τις δικαστικές αίθουσες και έχει προκύψει απόφαση καταδικαστική για τους ενόχους. Άλλες πάλι, όχι ακόμα. Και πολλές υποθέσεις παρεγράφησαν.
Η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε και εξακολουθεί να δίνει έναν τιτάνιο αγώνα κόντρα σε αυτά τα φαινόμενα. Το ίδιο και ο Γιώργος Πιλίδης. Και αντέχουν, παρά τα κακεντρεχή σχόλια μιας μειονότητας ανθρώπων. Το θέμα είναι να εξακολουθήσουν να έχουν την υποστήριξη της πλειονότητας των Ελλήνων. Το «Headhunter», πάντως, τους υποστηρίζει, όπως και κάθε άνθρωπο που καταγγέλλει τέτοια περιστατικά με στοιχεία και ονόματα.
Να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι θα υπάρξει και δεύτερο μέρος στο συγκεκριμένο θέμα.
Καλή χρονιά σε όλες κι όλους!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου