Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Υπόθεση Κολωνού: πολλά τα αδιευκρίνιστα σημεία


Ήταν 11 Οκτωβρίου του 2022, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του 53χρονου Ηλία Μίχου, ως κατά συρροήν βιαστή ενός 12χρονου κοριτσιού στην περιοχή του Κολωνού. Από εκείνη την ημέρα, έχουν ακουστεί πολλές διαφορετικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Αφορούν το πόσα και ποια άτομα βίασαν το κορίτσι, το αν ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος για άλλους βιασμούς, το ποιοι γνώριζαν ή δε γνώριζαν για τα εγκλήματα σε βάρος της νεαρής.

Μέσα σε 6 μέρες έχουν γραφτεί τόσα πολλά για αυτή την πολύκροτη υπόθεση, που ακόμα και εμείς νιώσαμε και νιώθουμε μπερδεμένοι. Καταθέτουμε, λοιπόν, εδώ, μία σειρά προβληματισμών πάνω σε όσα έχουν γραφεί και λεχθεί, σε μία δημοσίευση αλλιώτικη από άλλες του Headhunter.

Ο ρόλος της Ελισάβετ Λέκκα 


(το πρώην ζεύγος, σε παλιότερη φωτογραφία) 

Από τα πρώτα πράγματα που ακούστηκαν, ήταν ότι η πρώην (από 4 Οκτωβρίου) σύζυγος του καταγγελλόμενου, Ελισάβετ Λέκκα, υπήρξε το πρόσωπο που μεσολάβησε στη μάνα της 12χρονης, για να μην προχωρήσει δικαστικά το ζήτημα - αυτό πριν τη σύλληψη Μίχου. 

Η γυναίκα υποστηρίζει πράγματι ότι κατέβαλλε σε τρεις δόσεις από 100 ευρώ στη μητέρα του θύματος, ώστε η τελευταία «να πληρώσει ταξί για να μπορεί να πάει την κόρη της στον γιατρό». Ωστόσο, αντιτίθεται στον ισχυρισμό ότι δωροδόκησε την 37χρονη για την αποσιώπηση του ζητήματος, ενώ υποστηρίζει ότι η μάνα ψευδόταν σχετικά με το ότι δεν πήγε να καταθέσει στην Αστυνομία. 

Θα προβούμε σε μια συντηρητική εκτίμηση ότι, από τη στιγμή που ο Μίχος και η Λέκκα ζούσαν σε διάσταση επί τριετίας (σίγουρα), με τον πρώτο να έχει τη δυνατότητα να κρύβει καταστάσεις επί μακρόν, μπορεί και να μη γνώριζε πριν τον Σεπτέμβριο, οπότε και η μητέρα της 12χρονης τής έστειλε στιγμιότυπα συνομιλιών με τον 53χρονο.

Είναι διακεκριμένη μαστροπός η 37χρονη; 

Παρουσιάστηκαν κατά καιρούς ορισμένα στοιχεία ως ενοχοποιητικά για τη μητέρα του κοριτσιού, η οποία βαρύνεται με διακεκριμένη μαστροπεία. Πόσα από αυτά, όμως, στέκουν;


Το Wi-Fi του σπιτιού: ο έμπειρος δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε την περασμένη Παρασκευή (14/10) ότι, από τη στιγμή που η εφαρμογή από την οποία έκλεινε τα ραντεβού η 12χρονη - η ίδια; - ήταν συνδεδεμένη στο δίκτυο του σπιτιού της μητέρας, με την οποία το παιδί έμενε, αυτό είναι ενοχοποιητικό στοιχείο. Είναι σαν να ισχυρίζομαι εγώ ότι, επειδή έχω ένα Wi-Fi στο σπίτι που μένω, αν ποτέ κατηγορηθώ για το Χ, Ψ σκάνδαλο, είναι συνυπεύθυνος με μένα κι οποιοσδήποτε άλλος το χρησιμοποιεί εντός της οικίας.


Το IBAN
: είναι κατανοητό, μετά από τόσες μέρες, ότι η 12χρονη λειτουργούσε υπό την πίεση του «προστάτη» της. Οι περισσότερες κινήσεις της έφτασαν να ελέγχονται από τον εν λόγω κατηγορούμενο. Ο Λαμπρόπουλος ισχυρίστηκε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι η οικογένεια του θύματος ήταν διαλυμένη. Άρα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, με μια εντολή του Μίχου, θα μπορούσε να ψάξει το IBAN της τραπεζικής κάρτας της μητέρας της, για να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές. Στο δικαστήριο, η κόρη γνώριζε ακριβώς τα ποσά όλων των συναλλαγών, ακόμα κι αυτών που δεν είχε εμπλοκή η ίδια ονομαστικά. Πράγμα που ενισχύει τον ισχυρισμό της μητέρας της. Γιατί δεν το έψαξε κανείς δημοσιογράφος αυτό;

Το SMS: το ρεπορτάζ του ανέφερε ότι η 12χρονη, στις 20 Αυγούστου 2022, έγραψε μήνυμα στη μητέρα της, λέγοντας ότι έλαβε 50 ευρώ. Χωρίς να διευκρινίζεται από ποιον ελήφθησαν τα χρήματα, με τον δημοσιογράφο να συνδέει το μήνυμα με τον βασικό συγκατηγορούμενο του Μίχου, τον 42χρονο Γιάννη Σοφιανίδη. Ίσως το πιο δυνατό στοιχείο του ρεπορτάζ, καθώς βρέθηκε από την ανίχνευση εφαρμογών σε κινητό της 12χρονης πρότερη επαφή την ίδια μέρα. 

Bonus Track, οι αντιδράσεις: σήμερα, Δευτέρα 17/10, κατέθετε η 37χρονη. Καθ' όλη τη διάρκεια της απολογίας της, και μετά την κράτηση της, δεν μπορούσε να συνέλθει από το σοκ της κατηγορίας, δε σταμάτησε στιγμή να κλαίει. Το ίδιο και δύο από τα παιδιά της: η 12χρονη και ο μεγαλύτερος γιος της, 19 ετών. Αν η μάνα εξέδιδε το ίδιο της το παιδί, θα αντιδρούσαν και οι δύο πλευρές έτσι; Τόσο θέατρο παίζουν πια;


Είναι και παραμένει δύσκολο να προκύψει συμπέρασμα περί ύπαρξης αδικημάτων για την 37χρονη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να συνδεθούν με αυτήν. Επιπλέον, ο πρώτος χρονικά που απέδωσε αυτή την κατηγορία (της μαστροπείας) στη μητέρα, ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Ο ρόλος των ΜΜΕ προκαλεί απορίες 

Δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα που προβληματίζουν. Η στάση των ΜΜΕ, απέναντι σε έναν άνθρωπο που είχε πολύ καλές σχέσεις με αξιωματούχους της παρούσης - κι όχι μόνο - πολιτικής, αστυνομικής και θρησκευτικής ηγεσίας, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.


Βασικότερο όλων: γιατί οι κάμερες βρίσκονταν επί μέρες έξωθεν του σπιτιού της οικογένειας της 12χρονης; Σε τι αποσκοπούσε η πολύωρη παρουσία των συνεργείων ορισμένων σταθμών;

Επίσης γιατί, μετά την κράτηση του στις φυλακές Γρεβενών, τίθεται ολοένα και περισσότερο στο απυρόβλητο της κριτικής ο βασικός κατηγορούμενος και η έρευνα στρέφεται σε άλλα πρόσωπα από την οικογένεια του Ηλία Μίχου και σε μεμονωμένες περιπτώσεις - μη επιφανών - παιδεραστών από τη λίστα των 213; Αν είναι να καταδικαστούν βιαστές του κοριτσιού, να καταδικαστούν όλοι, ανεξαρτήτως γνωριμιών και κοινωνικής καταξίωσης. Και όσοι γνωρίζουν τους επιφανείς βιαστές, όπως κάποιοι γείτονες της οικογένειας έχουν δηλώσει, να καταθέσουν οσονούπω. 

Και το καλύτερο: η απόλυση του Παναγιώτη Μίχου, γιου του κατά συρροήν βιαστή, από τα Μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Μαρινάκη. Στην ανακοίνωση της απόλυσης από τον ΔΟΜ, αναφέρεται ότι ο νεαρός συντάκτης αποδέχθηκε τα εγκλήματα του πατέρα του και προσπάθησε να τα αποσιωπήσει. Αποδέχθηκε; Ενώπιον ποιου; Το προφανές είναι, ενώπιον είτε του προισταμένου του, είτε ενώπιον της ιδιοκτησίας. Ηξεραν άνθρωποι στο «Βήμα» από νωρίς για την υπόθεση Ηλία Μίχου και δεν έλεγαν τίποτα; Ή μήπως έλεγαν ψέματα οι διοικούντες τον ΔΟΜ; Κάτι από τα δύο μόνο μπορεί να ισχύει, τα δύο σενάρια έχουν ίσες πιθανότητες.


(η ανάρτηση του Παναγιώτη Μίχου, όταν απολύθηκε από τον ΔΟΜ) 

Εν κατακλείδι 

Με όλα αυτά υπόψη, γεννιέται ένα μεγάλο ερώτημα: μήπως υπάρχει δικαστική πλάνη για να αθωωθεί ένα πρόσωπο που έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τη ζωή ενός κοριτσιού (και άγνωστο είναι ακόμα αν υπάρχουν κι άλλα θύματα του); Αυτός είναι ο σεβασμός στο πρόσωπο ενός θύματος αμέτρητων βιασμών; 

Επίσης, έχει περισσέψει σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας της 37χρονης, μέχρι πραγματικής και ακλόνητης απόδειξης του εναντίου; Έφτασα σήμερα, 17/10 του σωτηρίου έτους 2022, να διαβάζω σε ομάδες του Διαδικτύου με κύρος, όπως τα «Ίχνη στο Σκοτάδι», σχόλια του τύπου «επιτέλους ήρθε η ώρα της», «θάνατο να έχει», από άτομα που ασχολούνται αρκετά τακτικά με ζητήματα αστυνομικού ρεπορτάζ. Η λέξη κρίμα είναι το λιγότερο που μπορεί να γραφεί. 

Θα ξεκαθαρίσω κάτι: υποστηρίζω ανοιχτά την καταδίκη κάθε Μίχου και κάθε Σοφιανίδη. Για τα τρία πρόσωπα που εστίασα (σύζυγος και γιος του παιδεραστή, αλλά και η μάνα του θύματος), όμως, υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία ως προς τις κατηγορίες εις βάρος τους, τα οποία ανέφερα παραπάνω και πρέπει να ληφθούν υπόψη από τη Δικαιοσύνη.

Αν αποδειχθούν με στοιχεία και με ακλόνητες ενδείξεις ένοχοι, είτε γιατί γνώριζαν κι απέκρυπταν πράγματα, είτε γιατί προωθούσαν την απαξίωση του θύματος, τότε να δεχθούν τις δέουσες ποινές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...