Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Μυστήριο γύρω απ' τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου


Ήταν μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα (25/4), όταν δέχθηκε δολοφονική επίθεση με 13 σφαίρες στο εξοχικό σπίτι του στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, συγκεκριμένα στην περιοχή Σκούρτα, ο Γιάννης Σκαφτούρος, εξέχον μέλος της «Greek Mafia». Μάλιστα, ο φόνος έλαβε χώρα μπροστά, μεταξύ άλλων, στην μικρότερη κόρη του και στον συμπέθερό του, τον Χρήστο Μπασόπουλο, που τραυματίστηκαν από εξοστρακισμό κάποιων εκ των βλημάτων. 


Λίγα λόγια για τον «Θείο Τζο»

Ο αποθανών, γνωστός στους παρακρατικούς κύκλους ως «Θείος Τζο», υπήρξε το δεξί χέρι του διαβόητου Βασίλη Στέφανάκου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018. Υπήρξε επίσης συνεργάτης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού και είχε κατηγορηθεί για απαγωγές, με γνωστότερη αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009. Το «βιογραφικό» του πλαισιώνουν συμβόλαια θανάτου, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο καυσίμων και ο έλεγχος των νυχτερινών κέντρων της Αθήνας. 

Σχετικά με το τελευταίο, τον έλεγχο της νύχτας είχαν καταφέρει, πριν προφυλακιστούν, να αποκτήσουν οι τρεις «στρατηγοί» του υποκόσμου: ο «κύριος Παναγιώτης», ο «Σου ο Σούμο» και ο «Θείος Τζο». Αυτά ήταν τα ψευδώνυμα των Παναγιώτη Βλαστού, Βασίλη Στεφανάκου και Γιάννη Σκαφτούρου. Η οργάνωσή τους διακρινόταν από σαφή δομή, ιεραρχία, καθήκοντα, εταιρείες και πολύ χρήμα. Ο Σκαφτούρος, σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν «ταμίας» στο «Συνδικάτο του Εγκλήματος» που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002.

Το σκηνικό της εκτέλεσης 

Η μαφιόζικη εκτέλεση έγινε λίγο πριν από τις 12:30 το μεσημέρι της 25ης Απριλίου, με τους δράστες να επεμβαίνουν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού, να «γαζώνουν» τον 55χρονο με όπλα καλάσνικοφ -για την ακρίβεια, οι πυροβολισμοί ήταν 15, αλλά δεν βρήκαν όλοι στόχο- και στη συνέχεια να εξαφανίζονται προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.


Η μεγαλύτερη κόρη του δολοφονηθέντος, Κατερίνα, μίλησε στο protothema.gr για το χρονικό της εκτέλεσης του πατέρα της, τονίζοντας ότι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι στο σπίτι έζησαν από θαύμα. Παράλληλα, τονίζει πως όλα έγιναν σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού ενώ από τα πυρά των εκτελεστών δεν γλίτωσαν ούτε η μικρότερη αδελφή της, αλλά ούτε και ο πεθερός του αδελφού της. 

«Εγώ είδα 3 άτομα με καλάσνικοφ. Η μητέρα μου θυμάται 4 άτομα. Ήμασταν σε πανικό. Ούτε μηχανή ακούσαμε, ούτε τίποτα. Πήδηξαν από το φράχτη, μας είπαν 'πέστε κάτω' και φώναζαν 'Γιάννη Γιάννη'. Αν δεν τον έβρισκαν θα μας σκότωναν όλους. Ήρθαν για να σκοτώσουν χωρίς να σκεφτούν τις παράπλευρες απώλειες», περιέγραψε ενθυμούμενη πως εκείνα τα δραματικά δευτερόλεπτα δίπλα στον πατέρα της βρισκόταν ο μόλις 3 ετών ανιψιός της.

«Όλα έγιναν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Ήρθαν πεζή και άρχισαν να μας γαζώνουν. Ο πατέρας μου σηκώθηκε, απομακρύνθηκε από εμάς και τον σκότωσαν. Τέλος. Ούτε πυρά ανταπέδωσε κανείς από εμάς. Στην αρχή νομίζαμε πως είναι αστυνομικοί που μας έκαναν έφοδο», ανέφερε η Κατερίνα Σκαφτούρου. 

Ο τρόπος δράσης των εκτελεστών

Στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών εκτιμούν ότι στην εκτέλεση του συμβολαίου θανάτου στα Δερβενοχώρια, πήραν μέρος τουλάχιστον έξι άτομα, που παρακολουθούσαν τουλάχιστον τρεις ημέρες τις κινήσεις του 54χρονου θύματος ενώ πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιούσαν την επίθεση ακόμη και αν οι bodyguards του «Θείου Τζο» ήταν εκεί. Και αυτό γιατί, τις ημέρες του Πάσχα επικρατούσε χαλαρότητα, τα αντανακλαστικά ήταν σαφώς μειωμένα και η προσοχή στραμμένη αλλού. Εκμεταλλεύτηκαν, ωστόσο, στο έπακρο την πληροφορία που είχαν εκμαιεύσει από την παρακολούθηση, ότι οι σωματοφύλακες του βρίσκονταν σε άδεια. 

Τη μάντρα, σύμφωνα με αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών, πήδηξαν δύο εκτελεστές και όχι ένας, κάτι μη σύνηθες σε συμβόλαια θανάτου. Μοναδικό, αλλά σημαντικό για τις Αρχές, λάθος των δραστών ήταν η μαύρη μοτοσικλέτα που «βούτηξε» στο χωράφι, σε συνδυασμό με την άτσαλη και βιαστική προσπάθεια αρπαγής του γκρι αγροτικού που σταμάτησε μπροστά τους κατά την διαφυγή: αντί να ξεφύγουν από αυτό, το έριξαν στο χαντάκι, αφήνοντας πίσω τους ένα πλούσιο πεδίο έρευνας για τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ που θα τα βάλουν στο μικροσκόπιο αναζητώντας αποτυπώματα και DNA.

Δεν εστιάστηκε η προσοχή, όμως, σε κάποια πράγματα... 

Μπορεί ο Γιάννης Σκαφτούρος να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής Μαφίας. Μπορεί να υπήρχαν εχθρότητες που να ώθησαν κάποιους στο να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου του «Θείου Τζο». Ωστόσο το έγκλημα έλαβε χώρα μέρα μεσημέρι και ενώπιον οικογενειακού - φιλικού περιβάλλοντος. 

Και είναι άλλη μία περίπτωση στην οποία δεν πρόκειται να βρεθούν οι δράστες και να συλληφθούν, ή τουλάχιστον να βρεθούν εύκολα, αν σκεφτούμε τι συνέβη στις δολοφονίες Βασίλη Στεφανάκου, Τάσου Μπερδέση, ακόμα και του Γιώργου Καραϊβάζ. 

Αν το Κράτος ή το παρακράτος δεν έχει σε υπόληψη κάποιο πρόσωπο, έχει την ευχέρεια να ζητήσει εκτέλεση από κάποιο μέλος της «Greek Mafia». Όπως παραλίγο να συμβεί αυτό εις βάρος (όχι εγκληματία, αλλά... μαντέψτε!) του δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη τον Μάρτιο του 2021, και δεν συνέβη επειδή οι εκτελεστές του σχεδίου έπεσαν σε μπλόκο της Αστυνομίας στην Εκάλη. Ήταν τα ίδια πρόσωπα με τα οποία ο Μένιος Φουρθιώτης είχε σχεδιάσει, λίγες ώρες πριν το παραπάνω γεγονός, την επίθεση έξω από το σπίτι του Φουρθιώτη στον Διόνυσο Αττικής. 

Για να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι μαφιόζοι που μπαίνουν στο στόχαστρο του παρακράτους, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει μοναδικός τρόπος δράσης αυτού. Να μην ξεχνούν, επίσης, αρκετοί δημοσιογράφοι και εκπομπές με ειδίκευση στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ότι η δολοφονία Σκαφτούρου δεν είναι υποδεέστερη από το ζήτημα της Πάτρας. 

(πηγή φωτογραφίας: lifo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Reminder: Το έγκλημα των Τεμπών και η «δημοσιογραφία του Νέρωνα»

(πηγή εικόνας: cyprustimes.com) Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το σιδηροδρομικό έγκλημα στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, που είχε τον τραγικό α...